В єдності - сила народу

Народний часопис турківщини

У МАГУРІ ЛІМНЯНСЬКІЙ САДИЛИ ЛІС

Дата: 27.04.2018 Кометарі: 0

Щоб ми не казали, нарікаючи на лісівників, але щорічно вони проводять значну роботу з посадки лісових культур. Для прикладу, в ДП «Турківське лісове господарство» в осінньо-весняний період щорічно заліснюють від 23 до 30 га площ, на яких, згідно актів прийомки, приживлення становить більше 90 відсотків. Це вже інше питання, що впродовж п’яти років пересічна людина не бачить, як ростуть саджанці. Адже вони зазвичай прикриті іншою самосійною рослинністюта чагарниками. Власне тому часто й нарікаємо, що посадка нічого не дає, а коли проходить 6-7 років в об’єктивної людини думка змінюється.

По правді кажучи, цьогорічна засушлива весна є не дуже сприятливою для посадки, однак, попри це, минулого тижня в угіддях Вовченського лісництва Турківського держлісгоспу, у кварталі 1, виділ 2 урочища Магура, було посаджено лісові культури на площі 1,3 га, а це майже 6000 саджанців. З них 5200 – ялиця біла, решта – модрина європейська. До цієї благородної і потрібної справи було залучено лісову охорону лісництва, працівників контори держлісгоспу, участь у посадці брали й директор Василь Барабаш та головний лісничий Михайло Леськів, а також працівники Турківської районної ради – Микола Лило, Володимир Шевчук та голова райради Володимир Лозюк.

Загалом цьогорічної весни ДП «Турківське лісове господарство» планує створити лісові культури на площі 24,3 га, уже згадуваної породи ялиці білої та модрини європейської, та ввести породи, яких не вистачає на ділянках, що залишилися під природне заліснення, – на площі 83, 2 га. Доповнення лісових культур лісівники проведуть в усіх лісництвах на площі 80 га.

Зараз, віриться, пройдуть дощі і це буде лісівникам на руку, адже у зволоженому грунті саджанці приживлюються значно краще. Важливо, щоб до посадки активніше долучалися голови сільських рад, та й взагалі всі небайдужі, ті, що хочуть бачити наші Карпати вічнозеленими. Треба розуміти, що ліс потребує постійного й особливого догляду, його треба рубати, коли йдеться про стиглі й перестиглі деревостани, й відповідно, відновлювати. Так було завжди, й так має бути.

Василь Васильків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наша газета у PDF

Турка з висоти пташиного польоту

Шукати на сайті

Архіви