В єдності - сила народу

Народний часопис турківщини

БЛИСКАВКА – НЕБЕЗПЕЧНА

Дата: 08.06.2018 Кометарі: 0

Минулої суботи, після обіду, обабіч Турки пройшла гроза, зачепивши довколишні села. І не без прикрих наслідків. Від удару блискавки загорілася господарська будівля (стайня), розміром 12х6, в с. Розлуч (власник – К.М. Кисиличин, 1951 р.н.). Була пошкоджена й майстерня, згоріли млин, циркулярка та багато чого іншого. А через годину від удару блискавки в Яворі зайнялася велика, майже столітня липа, яка росла якраз між будинками. Тому місцеві жителі, побачивши загорання дерева, самотужки стали гасити його, аби уберегти житла від займання.

Блискавка – це гігантський електричний яскравий розряд в атмосфері, який проявляється спалахом світла та громом, що її супроводжує. Середня довжина блискавки сягає приблизно 2,5 км, хоча деякі розряди ширяться на відстань до 20 км.

Рятувальники застерігають жителів району під час грози уникати відкритої місцевості, бо блискавка б’є по найвищому об’єкту на своєму шляху. Не метушитися: від грози не потрібно бігти. Чим ширші ваші кроки, тим небезпечніший удар блискавки. Уникати води, бо вона – відмінний провідник струму. Нерідко блискавка б’є в береги. Під час сильної грози намагатися сховатися у приміщенні із громовідводом. Якщо гроза застала вас у місті, сховайтеся в магазині, або в під’їзді. Можна і в автомобілі, тільки закрити вікна. Слід повністю виключати під час грози мобільні телефони, вимкнути електроприлади, викрутити з тюнера штекер антени, зачинити вікна. Під час блискавки не доторкатися до мокрого, електричного, залізного. Дуже привабливі для блискавки годинники, ланцюжки, особливо розкриті парасольки. Дотримуймось цих елементарних правил і тоді Господь убереже нас.

Ольга Тарасенко.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наша газета у PDF

Турка з висоти пташиного польоту

Шукати на сайті

Архіви