В єдності - сила народу

Народний часопис турківщини

ПОКЛАДАЮЧИСЬ НА ВЛАСНІ СИЛИ І РОЗУМ, ВОНА ЗАВЖДИ ЙДЕ ДО ПЕРЕМОГИ

Дата: 03.05.2019 Кометарі: 0

У вік комп’ютеризації стає тривожно за здоров’я  наших дітей. Тому, аби наші діти були  рухливі, бадьорі,  здорові,  з раннього віку батькам потрібно прищеплювати їм любов до всього прекрасного (живопису, танцю, пісні, вишивання, моделювання)  і  до спорту, тобто до активного і здорового способу життя. Бо спорт – це здоров’я і  вироблення міцного  характеру, а також це  і любов до  рідної України, честь якої захищаєш на міжнародних спортивних аренах. Тому так важливо, щоби змалку дитя займалося тим чи іншим видом спорту. Проте  не заставляти, не змушувати дитину робити це, а сприяти росту її гармонійної особистості,  підтримувати це бажання у дитини, допомагати їй  у розвитку  спортивного обдарування. Що й робило і робить  подружжя з Турки –  Орися і Михайло Малетичі. Серед трьох прекрасних, розумних   доньок у них росте талановита шашкістка, надзвичайно скромна, вихована  і мудра дівчинка, наймолодша із сестер –  Іринка. Саме про  цю юну спортсменку й хочемо розповісти нашим читачам.

Шашки  – це інтелектуальний вид спорту, який виховує у гравця стратегічне та тактичне мислення, волю, витримку, сприяє розвитку і тренуванню пам’яті. Саме грою в шашки зацікавилася в маленькому віці Ірина.  Дуже часто вдома, у вільний час,  за шахівницю сідала мама і старша донька Оля. Маленька Іринка залюбки підсідала збоку і спостерігала за їхньою грою. А згодом і сама  виявила бажання грати в шашки. Старша сестра, яка нині вже є студенткою другого курсу Львівської політехніки,  й навчила її цьому.

–  Мені тоді було шість, або навіть і п’ять, років. Оля, як і  я тепер,  дуже захоплювалася шашками, – пригадує Ірина. –   Сестра й привела мене,  на той час школярку-другокласницю,  у Турківську дитячу спортивну школу «Юність», де вона вже  була ученицею  спортивної школи. Там я зустрілася зі своїм  тренером –  Богданом  Іллічем Москалем, який справив на мене враження дуже хорошої і доброї людини.  Він і  зараз тренує мене. Богдан Ілліч дуже мудрий спеціаліст. І як людина – чуйний, щирий, порядний. Навіть коли ми щось не розуміємо, коли йому доводиться зайвий раз щось пояснити, не кричить, не нервує, а спокійно і доступно старається  розказати  ще раз. Сто разів, напевно б, пояснював, лиш би дитина зрозуміла.

 Ірина Малетич виступає у змаганнях  із шашок  у віковій групі до 13 років.  Вона учениця 6-Б класу Турківської ЗОШ І-ІІІ ст. №1,  відмінниця навчання, є гордістю школи, класу, а також всієї спортивної спільноти Турківщини. Майже кожного року Ірина   бере участь у чемпіонатах  області, й навіть України, з шашок, Цього року  з обласних шашкових  змагань  привезла    відзнаку за перше  призове місце, в минулому році на таких же змаганнях було  друге. Нещодавно  юна спортсменка повернулася з Полтави, де виступала в чемпіонаті  України з шашок-64.

–  Я опанувала різними  видами гри в шашки:  і «класику» знаю,  і «бліц», і «швидкі», –  розповідає Ірина. –  Є шашкові дошки на 100 клітинок, а є й на 64.  Ось я  на цих змаганнях і на таких грала. «Класика» –  це довготривала гра,  у «швидкі» шашки потрібно грати  – трохи швидше, а  в  «бліці»  взагалі гра триває кілька хвилин..  Тож  у мене  було 12 місце  в «класиці»,  у «швидких» –  8-е , а в «бліці» – 11-е.  До речі, дуже добре виступив  на цьому турнірі мій однокласник Андрій Кузьо, який також займається шашками.

Звісно, до кожного турніру Ірина старанно готується. І ніби все знає, все одно хвилюється, бо невідомо, який буде суперник.  Особливо  запам’ятався їй  чемпіонат  України, що проходив   на Івано-Франківщині в м. Косів кілька років тому. Там  Іринка  виборола третє призове місце у «швидких» шашках серед спортсменів своєї вікової категорії. Також   їздила на змагання  у Полтаву, Київ, Львів, Вінницю. Словом, половину  України вже об’їздила.  Спонсорує поїздки спортивна школа, а  також дають кошти, як мовиться «на дорогу». й батьки. 

Незабутнім став для Ірини  Малетич  і  Всеукраїнський дитячий турнір з шашок  «Вінницькі фонтани». Протягом п’яти днів турніру, де 64 юні спортсмени з усієї України  виборювали першість в  різних  вікових категоріях, багато  й юних шашкістів з Турки  на ньому зайняли призові місця.  Ірина завоювала  третє призове місце. 

Дівчинка бере  активну участь  у  всіх спортивних змаганнях, що проводяться  й у нас, на  Турківщині. Нещодавно у турнірі з шашок, присвяченому Дню українського добровольця, на рівні з дорослими, показала хороший результат – 11 очок з 16 можливих. На Всесвітніх бойківських фестинах у турнірі юних бойків з шашок  зайняла почесне  друге місце. Цьогоріч взяла  участь  у змаганнях «Диво-шашки  – в сніжних Карпатах»,  У її скарбничці  – безліч дипломів, грамот, подяк. Має багато друзів і  серед юних шашкістів з інших областей, з якими часто  спілкується і на змаганнях, і по Інтернету.

– Іринка дуже здібна спортсменка,  завоювати бронзову медаль на чемпіонаті України вдається не кожній юній шашкістці, – каже про свою вихованку її тренер Богдан Москаль. –  Розумна, вміє проводити  шашкові комбінації, бореться нарівні з дорослими. Творча дитина. В Іринки – велике майбутнє.

 Ірина Малетич  – всесторонньо розвинена дитина. Крім шашок, грає у волейбол, навіть трошки й у футбол. Вишиває бісером, недавно дошила оригінальну  накидку на пасхальний кошик. Відвідує  гурток образотворчого мистецтва,  гарно малює. Навчається  у Турківській дитячій музичній школі  гри на скрипці в класі  викладача Галини Тисовської.

Ця   тендітна  симпатична дівчинка, заряджена оптимізмом, покладаючись на власні сили,  йде до поставленої  в житті мети. І вона обов’язково її досягне, якою б  ця ціль   не була.  Цього її навчив спортивний бійцівський характер.

Ольга Тарасенко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наша газета у PDF

Турка з висоти пташиного польоту

Шукати на сайті

Архіви