В єдності - сила народу

Народний часопис турківщини

НА ЧОЛІ ГРОМАДИ

Дата: 12.07.2019 Кометарі: 0

Віра Дупіряк – в числі тих п’яти жінок району, яким на минулих місцевих виборах  громади довірили свій голос, обравши своїм керівником. Невисока на зріст, симпатична, жвава,  до всіх привітна і завжди усміхнена,  п. Віра зразу ж взялася до вирішення першочергових проблем, які назріли в її селі. Бо ж до роботи звикла з дитинства. А починала свою трудову діяльність Віра Дмитрівна на Турківському світлотехнічному заводі, де працювало майже 900 осіб, – спочатку економістом, пізніше – начальником відділу праці і зарплати. У 1996 році по переводу влаштувалася на роботу у районний Пенсійний фонд, спершу головним економістом, а потім працювала тут, аж до обрання головою сільради,  головним бухгалтером.  І досі у Віри Дмитрівни лише світлі і добрі спогади про чудовий колектив Пенсійного фонду, де, за її словами, працюють люди з великої букви – чуйні, розуміючі, розважливі, дуже добрі і співчутливі. Майже 34 роки їздила вона на роботу в Турку з Вовчого, залишаючи господарку на чоловіка, дітей, батьків. Було нелегко. Та й зараз, будучи сільським головою, її також часто можна зустріти в райцентрі, куди приїжджає вирішувати нагальні проблеми.

– На перших порах, коли я обійняла посаду Вовченського сільського голови, – пригадує Віра Дмитрівна, – ми з громадою відремонтували місток, що знаходиться неподалік млина. Почали, як кажуть, з малого, але потрібного. Місток був аварійний і по ньому завжди ходили до школи діти.  Далі виконали прохання місцевих спортсменів.  Вовченська футбольна команда завжди мріяла про гарний стадіон. Тож разом – і колектив сільради, і сільські футболісти – облаштували його : виготовили та пофарбували лавки, поставили ворота, обгородили сіткою. Залишалося роздягальну для спортсменів побудувати. Пройшов час, зробили й це: побудували три кімнати (одну – для суддів, дві – для футболістів). Але якби не добрі люди та їхня підтримка, я б усього, що є на сьогоднішній день в нашій громаді, не зробила, бо один в полі – не воїн. Зусиллями громади, депутатів і колективу сільради у Вовчому збудовано три криті автобусні зупинки. Багато запланованого нам вдається зробити, дякуючи нашому земляку, який постійно турбується за своє рідне село та його жителів, – депутату Львівської обласної ради Михайлові Дзюдзю, депутату Верховної Ради України Андрію Лопушанському, а також голові Турківської РДА Олександру Лабецькому, його заступнику Юрію Лилу, голові Турківської районної ради Володимиру Лозюку, головному спеціалісту з питань реалізації проектів місцевого розвитку Турківської районної ради Миколі Лилу, працівнику фінансового управління Івану Бліхару. Без їхньої допомоги, лобіювання тих чи інших проектів, моральної, фінансової підтримки покращити соціальну інфраструктуру в селі було б дуже важко.

 Так Вовченською сільською радою було подано на конкурс мікропроектів Львівської обласної ради проект «Реконструкція НД у с. Вовче», і  завдяки реалізації цього проекту  вдалося перекрити дах будівлі. Успішно втілено в життя й проект «Енергозберігаючі заходи в лікарській амбулаторії с. Вовче. Капітальний ремонт системи опалення і встановлення теплового насоса». 70 тис. грн.. на співфінансування даного проекту надала  Вовченській сільраді Турківська районна рада. Тож взимку  в амбулаторії тепло і затишно. У 2016 році в селі здійснено монтаж вуличного освітлення, встановлено 30 ліхтарів. Щодо освітлення, то вовчани реалізовують вже третій проект, за яким буде остаточно завершено освітлення всього населеного пункту. До речі, 50 тис. грн. субвенційних коштів виділив на придбання опор для вуличного освітлення Андрій Лопушанський. Згідно обласної програми «Спортивний майданчик», збудовано гарний спортивний майданчик. Цього року у Вовчому також  продовжуватимуть реалізовувати проект будівництва газопроводу, на який заплановано  450,0 тис. грн. співфінансування районної ради. Ці роботи вже розпочали минулого року. У поточному році буде реалізовано проект з проведення капітального ремонту спортивного залу у Вовченському НВК, на який зокрема Турківська районна рада виділила 400, 0 тис. грн. У селі вдалося відкрити аптеку.

Минулого тижня розпочали капітальний ремонт у лікарській амбулаторії, на який виділено рішенням Турківської районної ради  як співфінансування 167, 0 тис. грн. Свою фінансову лепту у добру справу внесли й мої односельці. А ще ми дуже сподіваємося, що нам призначать сімейного лікаря, якого наразі нема, і це створює моїм землякам певні труднощі. Село велике – майже 1800 осіб, багато дітей, пенсіонерів, інвалідів; маємо 8 учасників АТО.  Я неодноразово зверталася з цим проханням до головного лікаря РЦ ПМСД Миколи Яцкуляка, обіцяли посприяти. Працюватиме у Вовчому й лікар-стоматолог, і людям вже не доведеться їхати  лікувати чи видаляти зуби до Турки, – каже Віра Дмитрівна.

 Як відомо, головним показником роботи органу місцевого самоврядування є бюджет. За словами Віри Дмитрівни,  бюджет сільської ради виконується, навіть спостерігається  незначне перевиконання – в основному за рахунок податкових поступлень від місцевих підприємців, Але це не дозволяє вирішувати великі, головні завдання, де необхідні значні кошти. Тому виручають  цільові фінансові видатки районної ради, які йдуть на розвиток села, та участь у мікропроектах розвитку Львівської обласної ради. Сподівалися у сільській раді, що будуть певні надходження від встановлення на території сільради вітрових електростанцій, але з певних причин роботи припинено. Щоправда, інвесторами  (ТОВ «Карпатська ВЕС») було виділено 35 тисяч гривень (як внесок місцевої громади) на реконструкцію вуличного освітлення. Вирішено й ще одну проблему –  в селі був відсутній Інтернет, зараз прокладено кабель, і жителі Вовчого уже матимуть змогу  підключитися до мережі.

Звичайно, що, окрім зроблених корисних справ, є в селі й багато проблем. Найперша і найболючіша – це вкрай погані дороги. Є надія, що обравши вдруге депутатом Верховної Ради України Андрія Лопушанського, який багато робить для відкриття в с.Лопушанка пункту пропуску з Республікою Польща, він допоможе з виготовленням проектно-кошторисної документації  на будівництво дороги Турка-Лопушанка. Кошти на це уже передбачені.

Виникає й проблема із вивезенням твердих побутових відходів, бо сміття назбирується дуже багато. І, звичайно, не без «допомоги» жителів сусідніх сіл, які, проїжджаючи населеним пунктом, скидають його у сміттєві баки. А є ще несумлінні жителі, які взагалі не хочуть платити за вивезення сміття. Переймаються вовчани тим, якою буде реформа місцевого самоврядування.

– Керувати громадою – справа не з легких, – ділиться думкою Віра Дупіряк. – І що би там не казали, робота в органах місцевого самоврядування ніколи не була спокійною і передбачуваною. Що не день, то  важливі справи, якісь зміни. Роботи повно, та й не закінчується вона о 17-ій годині. Але знаю і вірю, що мене завжди підтримають мої добрі і надійні односельці, колектив сільради, допоможуть у Турківській районній раді чи адміністрації; у будь-яких питаннях, які виникають в громаді, є порозуміння з депутатським корпусом, навчальним закладом, культпрацівниками, духовенством. Хоча іноді по-всякому буває. Це ж життя…

Віра Дмитрівна не нарікає на долю, бо вважає, що її робота  направлена на благо людей. Вже кілька років, в серпні у Вовчому святкують екокультурний фестиваль «Дні Дністра»,  на який з’їжджається багато гостей із сусідніх сіл та навіть районів, туристів. А ще цьогоріч Вовче святкуватиме ювілей – 500 років! Тож уже відтепер сільський голова працює над тим, щоб свято пройшло  цікаво та на високому рівні.

Ольга Тарасенко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наша газета у PDF

Турка з висоти пташиного польоту

Шукати на сайті

Архіви