В єдності - сила народу

Народний часопис турківщини

УКЛАДАННЯ ДОГОВОРУ НА ВИВІЗ СМІТТЯ Є ОБОВ’ЯЗКОВИМ

Дата: 06.09.2019 Кометарі: 0

Нещодавно відбулося засідання адмінкомісії Турківської міської ради, на якій розглядали питання  про несплату окремими  фізичними особами-підприємцями послуги за вивіз твердих побутових відходів. У ході засідання зайшла суперечка про те, хто ж має ініціювати укладення договору – сама людина –господар, приватне підприємство, чи комунальники, тобто, хто до кого має прийти та укласти такий договір? Дехто запевняв, що з початку року комунальники не приходили укладати з ним договір, натомість працівники комунальної служби стверджують, що не мають можливості обходити, для укладення договору, кожний двір, а коли і йдуть, то доводиться остерігатись злих собак, що є в дворі та бродять по вулицях, та й не завжди вдома є господар. А підприємці, приватні господарства зобов’язані самі прийти і укласти договір на вивіз ТПВ. Тож як має бути згідно закону?

 З 1 січня 2018 року Україна зобов’язалася сортувати все сміття за видами матеріалів, а також розділяти його на придатне для повторного використання, для захоронення та небезпечне. «Проблема зі сміттям існує в першу чергу через байдужість, через відсутність бажання зробити якусь користь для інших людей і довкілля» – обурюється  в. о. начальника КП «Житлово-комунальне управління» Ігор Солопатич. – «У той час, коли в місті суттєво збільшилась кількість сміттєвих контейнерів, ящиків, поруч з містом продовжують «процвітати» стихійні звалища, а те сміття, яке накопичується у сміттєвих баках, не встигаємо вчасно забрати, бо не всі платять за його вивіз. Не вистачає коштів на пальне, на обслуговування транспорту. Виходить, що чесна, совісна, відповідальна людина, яка  платить за вивіз сміття, платить ще й за свого недобросовісного сусіда, який , як і вона, спокійно викидає сміття у ящик. Якщо ми зловимо людину, яка викидатиме сміття в контейнер, а не має укладеного з ЖКП договору, відповідатиме за законом. Так не може бути. За сміття, як і за споживання світла, газу, води, треба платити усім».

Згідно з чинним законодавством України, а саме: відповідно до ч. 2. ст. 35-1 Закону України «Про відходи», власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі, джерел утворення побутових відходів, земельних ділянок укладають договори з юридичною особою, яка визначена виконавцем послуг на вивезення побутових відходів, та здійснюють оплату таких послуг. До джерел утворення побутових відходів стаття 1 даного Закону відносить об’єкти, на яких утворюються побутові відходи (житлові будинки, підприємства, установи, організації та земельні ділянки). Виконавцем послуг з вивезення побутових відходів на території м. Турка є КП «Житлово-комунальне управління».

Згідно з п.1 розділу 5 ст. 25 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживач зобов’язується укласти договір на надання житлово-комунальних послуг. До категорії споживачів вищевказаний Закон відносить фізичних і юридичних осіб, які отримують житлово-комунальні послуги. Згідно з правилами благоустрою території нашого міста, до порушень цих правил відноситься відсутність у підприємств, установ, організацій, підприємців, громадян, які мають у власності, або користуванні, приміщення (будівлі, споруди), договору на вивіз побутових відходів зі спеціалізованими організаціями. Відповідно до Правил благоустрою, при виявленні фактів порушення Правил благоустрою, уповноважені на те органи мають право складати протоколи, в яких фіксуватимуться дані порушення і на підставі яких буде відкриватись адміністративне провадження.

Згідно зі ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення правил у сфері благоустрою населених пунктів тягне за собою накладення штрафу на громадян – від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на підприємців ще більше – від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів.  Тобто, відсутність договору на вивезення побутових відходів у фізичної чи юридичної особи є порушенням Законів «Про відходи», «Про житлово-комунальні послуги», «Про благоустрій населених пунктів» та Правил благоустрою території міста Турка і тягне за собою адміністративну відповідальність.

Ольга Тарасенко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наша газета у PDF

Турка з висоти пташиного польоту

Шукати на сайті

Архіви