В єдності - сила народу

Народний часопис турківщини

МУДРІСТЬ І МОЛОДІСТЬ ДУШІ

Дата: 22.11.2019 Кометарі: 0

Нещодавно, у рамках святкування 80-річчя позашкілля Галичини, зустрілися колишні і теперішні працівники районного Будинку школярів. Свято пройшло на славу. Зразу ж, переступивши поріг Турківського районного Будинку дитячої та юнацької творчості, на гостей зустрічі чекала зі смаком, оригінально оформлена фотозона, за основу якій послужило реставроване старе піаніно. Далі увагу відвідувачів привернули чудові експонати – роботи  членів гуртків «Крій і шиття» та «Умілі ручки», прекрасні картини, виготовлені гуртком образотворчого мистецтва. Кожному гостю юні вихованці БДЮТу при вході в зал прищеплювали на груди символічний значок. Панувала передсвяткова атмосфера – теплі обійми, потиски рук, сльози радості, адже зібралися разом (вперше за півстоліття!) ті, хто присвятив своє життя нелегкій, але такій потрібній освітянській справі, – позашкільній роботі з дітьми.

На початку зустрічі слово взяла Марія Бачинська, керівник гуртка «Крій і шиття», багатолітній працівник БДЮТу, яка зробила короткий історичний екскурс в минуле та розповіла про важливі віхи діяльності районного Будинку школярів.

 Сьогодні у районному Будинку дитячої та юнацької творчості займається близько 250 дітей. Стільки ж їх знаходять собі улюблене заняття до душі в гуртках, що діють у сільській місцевості. А таких гуртків є 20, усі вони різного профілю, з їхніми вихованцями постійно працює 16 ініціативних і творчих педагогічних працівників. Серед них відомі на Турківщині та за її межами Михайлина Рідкодим, Анна Ференц, Марія Яворська, Марія Бачинська, Наталія Гав’як, Надія Пецкович, Богдан Ілинич, Оксана Цюркало, Леся Сутчак, Олександра Цуняк, Ольга Ільницька та інші. Користуючись нагодою, багатолітній директор Будинку дитячої та юнацької творчості Софія Багай згадала людей, з якими працювала. Це Лідія Созанська (Вільк), Юлія Юсипович, Богдан Дем’ян. Надія Гав’як, Тетяна Яворська, Ольга Ярута, Надія Панкратова, Тарас Шевчук, Люба Гавриляк, Люба Копитчак (Ціко), Ярослав Тирик. Софія Тадеївна щиросердечно подякувала ветеранам позашкілля за їх працю, побажала міцного здоров’я і довголіття, а також попросила присутніх хвилиною мовчання згадати тих колег, хто уже відійшов у засвіти.

Команду ветеранів позашкільної роботи на зустрічі представила добре знана на Турківщині педагог Ольга Комарницька. Ольга Іванівна коротко зупинилася на буднях позашкільної роботи далеких 70-х та 80-х років минулого століття, повернувши у спогади багатьох учасників цієї теплої дружелюбної зустрічі:

– Я у районний Будинок школяра перейшла працювати методистом із Буковинської школи. Це було у 1972 році. Пригадую, що Будинок знаходився на місці теперішньої греко-католицької церкви. Поруч із ним була гарно заасфальтована танцювальна площадка. Працювати у Будинку школярів було нелегко, тим більше, що за кожним нашим кроком наглядали з відділу освіти та з райкому комсомолу і райкому партії. Основне завдання директора, і моє як методиста – це була не робота з дітьми, а з вожатими та організаторами позашкільної роботи. Сьогодні на зустрічі з нами – представниця цих професій Мирослава Калинич, яка також, думаю, має що пригадати з минулого позашкільного життя. З дітьми займалися керівники гуртків. Ними ставали люди талановиті, як кажуть, обдаровані Богом, які працювали не за зарплату, бо про тодішню зарплату нема що й говорити, а на власному бажанні й ентузіазмі. Хочу представити вам нашого гостя, колишнього керівника гуртка різьби по дереву Богдана Дем’яна. До нього горнулися діточки, які справді любили мистецтво різьби, а він завжди старався мати й матеріали для роботи, й інструменти, і на цьому гуртку різьбили дуже оригінальні вироби, які прикрашали й Будинок школяра і власні домівки дітей. Були створені й інші цікаві гуртки: ляльковий, технічного моделювання, хоровий, танцювальний….

Своїми спогадами поділилися й багато інших гостей. Виступали колишні й теперішні керівники гуртків, ті, хто відвідував Будинок школяра, батьки вихованців БДЮТу.

На святковій зустрічі була присутня людина, яка найбільше пропрацювала у Будинку школярів, це прибиральниця  Ганна Тарасова. У приміщенні за роки її праці завжди було чисто, прибрано, охайно. Гарячими оплесками дякували Ганні Василівні колишні колеги за її роботу і за те, що, незважаючи на похилий вік, прийшла на святковий захід.

Під час зустрічі педагогів-дошкільників зателефонувала колишній директор Турківського Будинку школярів Надія Панкратова, яка зараз проживає у Дрогобичі. З поважних причин Надія Іванівна не змогла приїхати в Турку, проте телефоном повідомила, що вона душею і серцем з усіма присутніми і побажала своїм колегам міцного здоров’я, творчих досягнень, процвітання, миру і довголіття.

Посмішки та сонячний настрій подарували учасникам зустрічі чудові виступи вихованців Будинку дитячої та юнацької творчості. Їхні концертні номери були яскраві й оригінальні, за що заслужили бурхливих оплесків.

Також, з нагоди зустрічі, гостям були вручені невеличкі подарунки – святковий примірник газети «Юність», яку випускає гурток «Юні журналісти»,  і магнітики.

 День  зустрічі давніх і теперішніх друзів-позашкільників, без сумніву, запам’ятається усім.  Педагоги поговорили про хороше, жартівливе, і навіть курйозне зі свого позашкільного життя. Дехто приніс старі фотографії, хтось – конспекти з тих днів, хтось зберіг навіть табличку, яка висіла на дверях одного з кабінетів Будинку школяра… Квіти і сльози радості, слова подяки і побажань, цікаві і незабутні моменти з далекого дошкільного життя – усе було на зустрічі, яка  й далі продовжилася за горнятком духмяного чаю.

Ольга Тарасенко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наша газета у PDF

Турка з висоти пташиного польоту

Шукати на сайті

Архіви