В єдності - сила народу

Народний часопис турківщини

ПРО ОБЧИСЛЕННЯ СУБСИДІЙ ТА МОНЕТИЗАЦІЮ ПІЛЬГ

Дата: 25.11.2019 Кометарі: 0

Урядом вдосконалено механізм надання житлових субсидій населенню у грошовій формі, який  вже запроваджено в Україні. Прийнято рішення передати функцію виплати житлових субсидій одержувачам  з центрального рівня на місцевий. Таким чином одержувачі субсидій самі обиратимуть, куди їм перераховуватимуть кошти державної допомоги. Урядом внесені  ще й інші зміни  у постанову № 848, в частині призначення субсидій. Коментує нововведення начальник управління соціального захисту  населення Турківської РДА Микола Гут (на фото):

–  Відтепер надано право комісіям органів місцевого самоврядування призначати житлову субсидію дитячим будинкам сімейного типу на понаднормову площу житла. До доходу дитячих будинків сімейного типу не буде враховуватися матеріальна допомога та стипендія дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також придбані ними транспортні засоби.

У сільській місцевості, під час призначення житлової субсидії, не будуть враховувати доходи одного з подружжя пенсійного віку, який зареєстрований за іншою адресою. Це дозволить  їм отримати допомогу від держави  на оплату житлово-комунальних послуг.

Субсидію військовослужбовцям призначатимуть без отримання інформації про сплату ними єдиного соціального внеску.

Також сім’ї, у яких  в користуванні є причеп, з дати випуску якого минуло менше 5 років, отримують право на призначення субсидій.

 – Миколо Феодосійовичу, в  якій формі цього року надаватимуть субсидію?

 – У грошовій безготівковій формі для тих, хто використовує для опалення газ або електроенергію.. Субсидію на тверде паливо призначатимуть як завжди: на тверде паливо-готівкою, на електроенергію –  у безготівковій формі. Тобто Ощадбанк  самостійно буде проводити розрахунки з електромережами.

 – Хто має право на отримання субсидії?

 – Таке право мають всі громадяни. Але є й такі, кому субсидію не призначають – домогосподарствам, у яких житлова площа перевищує 200 м кв. і квартири –  120 м кв.  Не матимуть її домогосподарства, в яких у членів сім’ї складу домогосподарства зареєстрований транспортний засіб, до 5 років, крім мопеда і причепа. Також субсидію не призначають, якщо в  одного  із членів сім’ї  домогосподарства або членів  сім’ї зі складу домогосподарства відсутні доходи, або зарплата менше мінімальної, або за них не сплачений єдиний соціальний внесок.

Якщо  в домогосподарстві прописані особи, які тут не проживають, можна звернутися до нас на комісію, яка утворена при райдержадміністрації,  про виключення їх з розрахунку субсидії. Але, якщо особа не мала доходів і перебувала за кордоном, її виключити, на жаль, неможливо.

Для тих, хто отримував субсидію в минулому  опалювальному періоді, субсидія буде перерахована автоматично. Повторно звертатися за  житловою субсидією повинні громадяни, які  отримують  її на тверде паливо, а також ті, яким минулого разу субсидія була призначена за рішенням комісії. Також особи,  в яких відбулися зміни  в складі  сім’ї, якщо  хтось виписався, або прописався в наступний місяць після цієї події, повинні прийти до нас, в управління соціального захисту,  й повідомити про те, що відбулися такі  зміни. Тоді за субсидією треба звертатися повторно.

  Слід зазначити, що  в переважній більшості  процес надання субсидій  населенню у нас пройшов автоматично. Це 80 відсотків  з тих, хто отримував субсидію  в минулому опалювальному сезоні. 20 відсотків субсидіантів, які не пройшли автоматичний перерахунок, –  це в основному ті, що повинні звернутися повторно, за рішенням комісії, або в яких субсидія не перерахована через можливий  технічний збій.  Буває й така ситуація. Просто треба  громадянину  до нас звернутися і запитати, чи субсидія перерахована автоматично, а чи  виникли якісь проблеми.

– Миколо Феодосійовичу, з жовтня  2019 року  розпочався  процес монетизації пільг, розкажіть, будь ласка, про це більш конкретно.

 – З першого жовтня пільги  громадянам-пільговикам  можна призначати у готівковій та безготівковій формі.  Тим особам, які написали заяву до 15 жовтня про те, що хочуть  отримувати пільгу в готівковій формі,  їм буде виплачена пільга у готівковій формі. Решта всім  пільга буде призначена у безготівковій формі. Що це означає?  Управління соціального захисту населення   подає інформацію про пільговика  у фінансову установу – Ощадбанк. Все це проходить в автоматичному режимі. Ощадний  банк, у свою чергу,  відкриває обліковий запис, за допомогою  якого буде проведено розрахунок з надавачами послуг. Тобто Міністерство соціальної політики перераховує кошти на Ощадбанк, і він  уже проводить розрахунки з надавачем послуг.  Це стосується абсолютно всіх пільговиків, які мають право на одержання пільг.

Але є один важливий нюанс.  Для   відкриття цього єдиного банківського ключа повинен бути унікальний номер мобільного телефону пільговика. У нас, на жаль, у  базі пільговиків  не занесено всі їхні телефони. Тому тим,  хто не отримає пільгу, рекомендую звернутися до управління соціального захисту  населення для уточнення своїх персональних даних, а також номера свого мобільного  телефону.

Є особи, які користуються пільгами давним-давно  –  від початку формування автоматизованого реєстру одержувачів пільг. Тому там можливо  будуть відсутні номери телефонів. Особливо це стосується учасників війни, дітей війни, тобто осіб похилого віку.

Уся наша база пільговиків знаходиться зараз в інформаційно-обчислювальному центрі Міністерства соціальної політики.  Саме звідти  надходить вся інформація до Ощадбанку, який і присвоює  пільговику вищезгадані банківські реквізити. Якщо у людини відсутня інформація про  точну адресу (насправді до недавнього часу в селах не було назв вулиць), відсутній номер телефону, то  в цій інформації буде помилка. Для її усунення ми вводимо точну адресу пільговика і номер його мобільного телефону.  Тільки після цього  буде присвоєно пільговику єдиний банківський ключ.  Тож звертаюся до тих, хто  давно користується пільгами, прийти до нас й уточнити, чи в справі немає помилки , яка стане перешкодою в присвоєнні єдиного банківського ключа.

– А як бути з тими людьми, хто не має мобільного телефону, та ще й живе сам?

 – Ми цю ситуацію вже проходили із субсидіями на тверде паливо. Таким самим шляхом йшло присвоєння в Ощадному банку оцих унікальних  банківських реквізитів. Дійсно, є  особи похилого віку, які до нас не можуть звернутися з огляду на свій вік. Але ж є уповноважені в сільських радах, соціальні працівники,  які здійснюють їх обслуговування, родичі, все одно потрібен  номер мобільного телефону, який вони мають представити від імені пільговика. І цей номер  повинен бути унікальним.  Вже мали місце  випадки, що дочка давала замість матері, чи онука замість бабусі свій номер телефону, але сама вже отримувала субсидії, і ці єдині банківські реквізити Ощадбанк не міг присвоїти пільговику, тому що номер мобільного  був не унікальний. Процес монетизації пільг  – складний. Хто не отримав пільги у жовтні, ми усунемо помилки  в реквізитах, у  персональних даних,  і  в листопаді  подамо інформацію і за жовтень, і за листопад. Можливо така ситуація буде ще  й у грудні. Але гроші, виділені  державою на монетизацію пільги,  не пропадуть.

 – А якщо людина споживає менше пільг від норми, що буде з коштами?

  – Всі кошти, які  залишаться в Ощадному банку, будуть в кінці опалювального періоду перераховані,  за заявою пільговика,  на його  розрахунковий рахунок в Ощадбанку. Тобто кошти в державний бюджет не повертаються. Зекономлені кошти отримають ті пільговики, які їх  насправді зекономили.

Розмовляла Ольга Тарасенко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наша газета у PDF

Турка з висоти пташиного польоту

Шукати на сайті

Архіви