В єдності - сила народу

Народний часопис турківщини

НЕ ТІЛЬКИ КИСЕЛИЦЮ СКУШТУВАЛИ, А Й ПОКОЛЯДУВАЛИ

Дата: 17.01.2020 Кометарі: 0

Минулої п’ятниці в с. Лосинець вперше було проведено районний гастрономічний фестиваль «Свято киселиці», який гарно і професійно вела працівник РНД Ірина Лоневська. Чому вибрали для цього заходу саме Лосинець? А тому, що в цьому селі, та й довколишніх населених пунктах, й досі місцеві господині готують на Свят-вечір цю смачну, нині усіма забуту страву. Киселиця – давня традиційна бойківська, а також і лемківська страва обрядового столу Святого Вечора; це суп з вівсяного борошна чи крупи. Киселицю можна приготувати з вівсяного борошна, геркулесу чи вівсяної крупи. Для приготування 3-3,5 літрів киселиці потрібно взяти 0,5 л банку вівсяного виробу, 25 г дріжджів, окрайчик чорного хліба, залити усе це одним літром теплої води, накрити кришкою, поставити в тепле місце на 24 години. Потім суміш витиснути через марлю, долити ще 2-2,5 л води, додати 1-2 чайні ложки кмину. Після цього варити помішуючи, щоб не підгоріло. Коли закипить, додати цибулю (можна попередньо просмажити на олії), приправити часником та сіллю до смаку. У кінці додати лавровий лист, перець, олію. Їдять киселицю з картоплею, хлібом, вареними бобами, квасолею. Але це не єдиний рецепт приготування цієї страви. Киселицю кожна господиня готує на свій смак і за власним рецептом.

Гарна, сонячна, по-справжньому святкова погода, ще й чудовий, піднесений настрій учасників свята, сприяли успішному проведенню фестивалю. У цю різдвяну пору, під величальний спів колядок, зібралися на території Лосинецької загальноосвітньої школи, щоби вперше провести на наших теренах фестиваль киселиці, не лише жителі села Лосинець та сусідніх сіл – Ільник, Радич, Закіпці, Завадівка, Мельничне, а й гості, які приїхали, щоб дізнатися, що ж таке киселиця?

І, як в народі кажуть, будь-яку справу потрібно розпочинати з молитви, тож до слова запросили місцевого пароха о. Михайла, щоби він поблагословив фестиваль. Завітали на свято й голова Турківської райдержадміністрації Віталій Бабяк та голова Турківської районної ради Володимир Лозюк, заслужений працівник культури, голова МГО «Світовий Конгрес Бойків» Петро Косачевич, начальник відділу культури Турківської РДА Лілія Яворська, Завадівський сільський голова Мар’ян Сакаль. Лілія Іванівна сердечно привітала гостей та учасників фестивалю з Різдвяними святами, побажала усім і надалі підтримувати й пропагувати давні бойківські традиції, все більше залучаючи до проведення таких фестивалів молоде покоління. З вітальним словом звернувся до присутніх і Петро Іванович, наголосивши, що без минулого немає майбутнього.

Працьовитий і талановитий наш народ здавна славиться своєю гостинністю. У будь-якій оселі кожна господиня хоче пригостити гостей своїми стравами – смачними і корисними. Так і під час свята відбувалися частування всіх присутніх киселицею… А що це таке, яка її історія, з чого готують киселицю і як, розповів присутнім житель с. Лосинець Іван Ярошович.

Після його розповіді, всі присутні скуштували киселицю, яку приготували господині сіл Лосинець, Ільник, Закіпці, Завадівка та Мельничне. А чия страва найкраща, мали визначати всі, хто був на святі. Для цього потрібно було скуштувати кожну киселицю, вибрати найсмачнішу і оцінити її жетончиком, який можна було взяти лише раз, і там, де страва найсмачніша, біля неї, на столі, поставити жетончик. Хто набрав найбільшу кількість жетонів, той і став переможцем. У результаті найбільше жетонів за найсмачнішу киселицю зібрала Наталія Ярошович, завідувач бібліотеки-філіалу с. Лосинець, яка, до речі, разом з Романом Лоневським, завідувачем Народного дому с. Лосинець, доклала чимало зусиль для проведення цього незвичного фестивалю. Всіх господинь-учасниць було нагороджено грамотами, а переможця першого районного фестивалю киселиці – дипломом.

Учасники святкового дійства не тільки скуштували давню страву, а й дізналися багато про різдвяні традиції, яких дотримуються сьогодні наші краяни, та поколядували. Радісну новину Різдва Христового у своїх колядках прославляли два колективи колядників з Лосинця (з вулиць Центральна і Горішня), колядники із Завадівки і Мельничного, солістка Тетяна Ярошович, колектив Турківського районного Народного дому, вертеп із Ільника.

На Різдво Христове об’єднаймось, браття,

Щоб були щасливі, щоб були багаті…

Сядемо до столу як одна родина –

Хай живе в любові Божій рідна Україна!

Вифлеєме, веселися, Бог Предвічний народився! – неслося високо і натхненно понад зимовими карпатськими горами. Свято киселиці сподобалося, тож, без сумніву, матиме продовження.

Ольга Тарасенко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наша газета у PDF

Турка з висоти пташиного польоту

Шукати на сайті

Архіви