В єдності - сила народу

Народний часопис турківщини

ЛІКАРНЯНИМ ДИРЕКТОРОМ БУДЕ КОСТЯНТИН КОРОБОВ. За це проголосувало 7 із 9 членів конкурсної комісії

Дата: 07.02.2020 Кометарі: 0

Минулої середи в Турківській районній раді відбулося третє засідання конкурсної комісії з відбору кандидата на заняття посади директора    комунального некомерційного підприємства «Турківська центральна районна лікарня». Як і було обумовлено на попередньому засіданні, члени комісії заслухали конкурсні пропозиції кандидатів та провели з ними співбесіду. Хоч запитань до претендентів було надто мало, а  ті, що й були, стосувалися таких собі абстрактних проблем, інтрига не спадала. Дивно, але чомусь нікого не цікавило, якою буде структура закладу, чисельність працівників. Попередній  аналіз в цьому плані уже можна було зробити, адже Міністерство охорони здоров’я давно оприлюднило перелік захворювань, що будуть лікувати безкоштовно та вартість послуг.

Щоб не забирати багато часу, не будемо вдаватися в деталі конкурсних пропозицій. Всі бажаючі можуть з ними ознайомитися на 3, 4 та 5 сторінках №6 нашої газети та переглянути відео:

Щодо аналізу конкурсних пропозицій, то члени комісії були небагатослівними. Для прикладу, Євген Стерляніков  сказав, що всі вони заслуговують на увагу, але, на його думку, медичним закладом має керувати лікар за фахом, а не людина, яка не обізнана в тій сфері. Власне тому, він як представник в комісії від громадської ради при голові Турківської РДА та ГО «Учасники АТО Турківщини» , як і раніше, підтримує кандидатуру Костянтина Коробова. Практично таку ж думку висловив і ще один член комісії, завідувач хірургічного відділення лікарні Микола Галишин. А ось депутат Турківської районної ради, представниця райради в комісії Надія Яворська відзначила, що найбільше їй імпонувала презентація Юрія Лила, хоча його вона не має наміру  підтримувати, адже , поспілкувавшись з людьми, пересвідчилася, що вони хочуть Костянтина Коробова. Звгалом, окрім уже згадуваних трьох членів комісії, кандидатуру Костянтина Коробова підтримали Зінаїда Кравченко та Микола Руденко, представники медичної громадськості, Микола Іванік, депутат Турківської районної ради, працівник Боринської лікарні, та Михайло Квасниця, представник  громадської ради при голові Турківської РДА. Голова комісії Василь Костишак (представник районної ради) та ще один член комісії Богдан Михайлик (від громадської ради РДА) під час голосування за Костянтина Коробова утрималися, а коли треба було визначатися за підтримку чи не підтримку Юрія Лила чи Володимира Яворського, члени комісії вирішили, що подальше голосування є недоцільним, адже претендента визначено.

Провівши усі процедурні питання, комісія рекомендувала голові Турківської районної ради Володимиру Лозюку кандидатуру Костянтина Коробова  для укладання контракту. Зробити він має це протягом місяця. Зрозуміло, що в такій ситуації наступного дня ми звернулися за коментарем до Володимира Омеляновича. Він зокрема сказав: «Важливо, що робота комісії з відбору директора пройшла в законодавчому руслі. Без жодних ексцесів та скандалів. Обраний директор комунального підприємства отримав велику відповідальність щодо перспектив розвитку вторинної ланки медицини Турківщини. Думаю, що йому буде не легко, але якщо матиме підтримку колективу, все вдасться. Районна рада як засновник, зрозуміло, в міру своєї компетенції, також не буде стояти осторонь. Вважаю, що значну частину відповідальності за стан справ в медицині взяли на себе й члени конкурсної комісії, які підтримали Костянтина Федоровича. Я бажаю йому успіхів на найближчу і далеку перспективу. А найбільшою оцінкою його роботи буде думка широкого загалу жителів Турківщини».

 Й справді, на долю новообраного директора випала нелегка ноша, як і на тих, хто стояв за цим. Уже з 1 квітня очолюваний ним колектив перейде  на зовсім інші фінансові відносини не з районною радою, як раніше, а з державою. І розраховувати на районну раду чи адміністрацію, в такому випадку, доведеться все менше і менше, а все більше на вміння, прагматизм та бажання працювати  в нових умовах як керівника, так і медичного колективу.

І ще один важливий нюанс. Декілька разів на засіданні комісії піднімалося питання, мовляв, впродовж багатьох років в районі точаться розмови, що нібито хтось із високопосадовців має намір приватизувати районну лікарню. Як голова комісії Василь Костишак, так і всі претенденти, що боролися за посаду директора, назвали таку балаканину абсурдною. Хоча, до речі, подібні розмови можна було почути навіть і в середовищі медиків, які в очах громадськості є елітою.

Не менш  важливою проблемою, що була обговорена на засіданні комісії, стало те, що  впродовж  багатьох років не вдається здати в експлуатацію реконструйований корпус лікарні. Як виявляється, причина цього – відсутність документів, які нібито десь пропали. Хоча ті, хто аналізує ситуацію й знає,  як кажуть, звідки ростуть роги, кажуть, що вони надійно заховані, з тим, щоб поховати ймовірні зловживання під час проведення робіт. Як відомо, по даному факту відкрито кримінальне провадження. Це ще одне важливе питання, яке уже найближчим часом, поряд з багатьма непростими в реформуванні вторинки, доведеться вирішувати новообраному директору.

Василь Васильків.

Від редакції: зважаючи на неабияку актуальність теми реформування вторинної ланки медицини Турківщини, результат якої, без сумніву, чи в позитивному, чи не дай Бог, в негативному варіанті відчують як медики, так і жителі району, звертаємося до всіх небайдужих, у кого є ідеї щодо майбутнього розвитку медицини, в доброзичливий спосіб поділитися ними, зокрема на сторінках нашої газети. Думаємо, що  й медики будуть за це лише вдячні. Недарма ж у народі кажуть: одна голова – добре, а дві – все ж таки краще.

Маємо надію, що майбутні керівники КНП «Турківська ЦРЛ» також налагодять тісний інформаційний діалог з жителями району в контексті інформування про послуги, як безкоштовні так і платні, наявність ліків, а також ймовірні ризики, що виникатимуть в процесі реформування. Коли вони відомі – їх легше попередити та виправити.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наша газета у PDF

Турка з висоти пташиного польоту

Шукати на сайті

Архіви