В єдності - сила народу

Народний часопис турківщини

НАРОДНИЙ ДРАМАТИЧНИЙ КОЛЕКТИВ З ЛАСТІВКИ У цьому році святкує свій 20-річний ювілей

Дата: 13.03.2020 Кометарі: 0

До речі, це один з кращих драматичних колективів на Турківщині. Розпочав  свою діяльність у 2000 році. І зразу, вийшовши на  сільську,   потім –  районну, а згодом й на обласну сцену,  заслужив пошани  і високої оцінки  глядачів за  високий рівень вистав і виконавську майстерність  аматорів.

– Побувавши на виставі цього колективу, диву-даєшся,   як вдається йому зробити усе максимально наближено до того, як виступають  досвідчені високопрофесійні колективи – облаштувати сцену,  гарно освітити її,  створити   відповідний інтер’єр, підібрати костюми, повністю  перевтілитися   кожному виконавцю   у свою роль і працювати творчо, невимушено, артистично, – каже  начальник відділу  культури, туризму та молоді Турківської РДА Лілія Яворська. –  І все це завдяки активному завідувачу  Народного дому с. Ластівка, керівнику цього драматичного колективу, його натхненнику і організатору – Галині Яцишин. Вона дуже старається, аби  очолюваний нею колектив продемонстрував гарний виступ.

Такої ж  думки про цей колектив і методист районного Народного дому з драматичного жанру Петрунеля Ільницька: «Будь-який колектив прогресує, коли зростає майстерність учасників, збагачується репертуар та здійснюються творчі експерименти.  Народний драматичний колектив НД с. Ластівка належить саме до таких».

 Цей чудовий колектив неодноразово брав участь у районному огляді-конкурсі вертепів, де завжди займав призові місця, у фестивалі «Східницьке літо», який традиційно проводиться у Східниці, на Львівщині,  на храмове свято св. апостолів Петра і Павла. В  обласному огляді-конкурсі драматичних колективів, що проходив у  Миколаєві.  удостоївся  почесного третього місця. Ластівчани брали участь в етно-фестивалі гостинності, що  відбувся у Дрогобичі,  там вони виступили  перед глядачами  з цікавими інтермедіями. Започаткували  аматори сцени й   нову традицію –  «Резиденція  Святого Миколая».

Три роки тому, у 2017-му, драматичному колективу  НД с. Ластівка було присвоєно почесне звання «народний». Вибороли вони його постановкою «Ніч перед Різдвом» М. Старицького (по Гоголю).

Аматори сцени Галина Литвин, Микола Бистрицький,  Марія Куцик,  Лілія Демків. Іван Германчак завжди задають тон у роботі, до їхніх цікавих ідей прислухаються інші.  Похвально, що постійними учасниками драматичного колективу є  депутат Турківської районної ради  Роман Рабінець,  Ластівківський сільський голова Михайло Савчук,  вчитель української мови та літератури  Марія Ганусяк, соціальний працівник Галина Савчук, односельці Микола Юськів,  Ірина Яцишин,  Микола Яцишин, які, попри свою основну роботу, домашні та  громадські  справи,  знаходять час приходити на репетицію, не підводять своїх   колег, адже  вірні принципу, що не тільки хлібом єдиним  має  жити людина. Впевнено вливається в колектив і молода зміна –Христина Литвин,  Леся Федьків,  Вікторія Свищ,  Роман Дзюринець,  Дмитро Юськів, Віктор Сорочич,  Вікторія  Герб’як,  Христина Фірман, Тарас Ганусяк,  Аня Писаркова. Їхнім дебютом стала вистава «Язиката Хвеська». Є надія, що юні артисти ще краще проявлятимуть себе у театральній  творчості, будуть глибше  засвоювати  мистецтво актора і більш сміливо виступати на сцені.

Куди б колектив не їхав з гастролями, завжди  везе драмгуртківців своїм транспортом житель села Костянтин Литвин, який і бачить всі їхні  хвилювання і перемоги.

– До кожного концерту, до кожного нашого виступу залучаємо все нових аматорів сцени, які з радістю беруть у них участь,  і за це я їм всім щиро  і безмежно вдячна, – каже Галина Теодозіївна. – Ластівчани люблять народну пісню, передають з покоління в покоління   багаті давні традиції, звичаї і обряди, залюбки беруть участь у постановках вистав, у проведенні багатьох свят, і це тільки тішить та надихає на нові творчі плани. А їх у нас чимало. На майбутнє  запланували   підготувати і поставити вистави «На перші гулі» С. Васильченка, «За двома зайцями» М. Старицького та  «Украдене щастя» І. Франка.

Тож  репертуар у  народного драматичного колективу різноманітний. Але, крім  усього,  аматори сцени завжди намагалися і намагаються створити  тісні і дружелюбні відносини  з глядачами.  Тому доробок колективу – це  не тільки вистави, інсценівки, літературно-драматичні композиції, але й, свого роду,  чергова  зустріч,  діалог, що відбувається віч-на-віч з глядачем.  Не  сценою єдиною, як-то кажуть, живуть  члени народного драматичного колективу НД с. Ластівка, а  насамперед хочуть, щоб їх почули, побачили і полюбили глядачі. І в цьому, очевидно,  й  криється секрет  успіху і визнання цього творчого бойківського колективу.

Ольга Тарасенко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наша газета у PDF

Турка з висоти пташиного польоту

Шукати на сайті

Архіви