В єдності - сила народу

Народний часопис турківщини

ПРОХІД РИБИ НА НЕРЕСТ ЧЕРЕЗ ЯВІРСЬКУ ГЕС – ПІД ПРОБЛЕМОЮ

Дата: 09.04.2020 Кометарі: 0

Розпорядженням голови Львівської ОДА Максима Козицького на території Львівської області, на період нересту риби, встановлено заборону на вилов риби. Поряд з тим, визначено перелік позанерестових ділянок для проведення любительського рибальства. Вилов риби на цей період дозволено громадянам України з однією поплавковою або домною вудочкою, або спінінгом на спеціально відведених ділянках. У нашому районі такою ділянкою визначено русло р. Стрий – від початку с. Ісаї до 500-метрової водоохоронної зони Явірської ГЕС. Період нересту встановлено у терміни з 1.04. 2020 р. по 10. 06. 2020 року. У всіх інших водоймах, у т. ч. орендованих,  ловля риби на даний період заборонена. У цей період також заборонено проводити будь-які днопоглиблювальні роботи та забір гравію у річках.

У цьому році виникла проблема з проходом риби на нерест у верхів’ї р. Стрий через гідротехнічну споруду Явірської ГЕС. Її власники відмовляються забезпечити вільний прохід риби на даній території, бо для цього, на період нересту, роботу ГЕС потрібно зупинити. Хочу додати, що Явірська ГЕС введена в експлуатацію з порушенням чинного законодавства України. Тобто відсутній рибопрохід, як цього вимагає закон. Природоохоронні структури в області займають з цього питання незрозумілу позицію.

Тому звертаємося до районної державної адміністрації, прокуратури району з проханням втрутитися у дану ситуацію з метою вирішення даної проблеми. До речі, подібна ситуація вже мала місце кілька років тому, однак за допомогою колишнього депутата Верховної Ради України Андрія Тягнибока було досягнуто домовленості, дане питання було вирішено. І так тривало кілька років,  але в цьому році ситуація змінилася.

 Богдан Михайлик,
 голова Турківського ТМіР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наша газета у PDF

Турка з висоти пташиного польоту

Шукати на сайті

Архіви