В єдності - сила народу

Народний часопис турківщини

СТАРОСАМБІРСЬКИЙ СТРАЙК ТА ТУРКІВСЬКІ ПРОБЛЕМИ

Дата: 17.07.2020 Кометарі: 0

Поза всяким сумнівом, громадяни України мають повне право на мирні акції протесту, відстоюючи свої права, чи домагаючись від влади вирішення проблем. Але вдаючись до цього, кожен має пам’ятати, що захищати персональні інтереси чи інтереси громади потрібно в такий спосіб, щоб не створювати проблем та незручностей для оточуючих пересічних людей. В іншому випадку це щось схоже на егоїзм та шкурництво. Турківщина загалом підтримує протест наших сусідів – старосамбірчан, які домагаються ремонту дороги Стрілки – Мшанець, але засуджує те, що проводять вони акцію на дорозі, що веде до району, створюючи великі проблеми для доїзду людей в обидва напрямки. Уявімо собі, що хворому з Турківщини призначено консультацію в лікаря на певну годину, або ж придбаний квиток на літак чи потяг, які, звісно, не чекають, а в черзі доводиться вистояти чотири чи п’ять годин. І нікому не поясниш, що їхати треба терміново. Правда, в мережі Інтернет гуляють повідомлення, ніби швидко проїхати через блокаду можуть допомогти спритні матусі з дітьми, які тусуються коло протестувальників і готові сісти в машину –  тоді вже проїзд відкритий. Якщо це правда, думаю, і протестувальники про це знають, але коментуючи перебіг акції, чомусь оминають цю тему.

Звичайно, можна поспівчувати й голодувальникам, що вирішили привернути увагу до проблеми, ризикуючи здоров’ям. Втім ефект від цього був би кращий, якби вони облаштували палатку біля входу в Старосамбірську райдержадміністрацію чи Львівську обласну держадміністрацію. Зрештою, можна поїхати й до Києва під будівлю Кабінету Міністрів чи Офісу Президента.

Ні для кого не секрет, що й та Турківщині є велика проблема з ремонтом доріг, подекуди значно більша, аніж в наших сусідів. Взяти хоча б, для прикладу, відрізки дороги Турка – Лопушанка, Бориня – Боберка, Турка – Ільник. Переймаючись своїми дорожніми проблемами, турківчани б охоче долучилися до протесту, якби акцію влаштували на в’їзді в Старий Самбір і перекрили дорогу  як до райцентру, так і до Хирова та Добромиля. Тоді протестувальники не рекомендували б турківчанам їхати через Тур’є чи Ісаї, або навіть через Сколе, а шукали б об’їзні шляхи і для себе. А так ситуація виглядає зовсім не по-сусідськи, а егоїстично. Лиш би мені було добре, а там хай діється Божа воля. А перед Господом усі рівні. І це мають розуміти християни та їхні духовні наставники.

Не беруся судити, чи правильно поступили протестувальники, коли не пустили на Турківщину голову Львівської ОДА Максима Козицького, хоч тут його чекали для вирішення багатьох питань, зокрема і дорожнього будівництва. Але сталося, як сталося. Очільник області дав свій коментар, в якому наголосив, що на Старосамбірщину приїхав з добрими намірами і з бажанням вирішити конфліктну ситуацію. І зовсім є безглуздим те, що комусь з учасників акції не сподобалися його слова, мовляв, «мене чекають на Турківщині». Та й справді чекали. І не лише на Турківщині, а й на Старосамбірщині, Самбірщині. Буде більше спілкування,  швидше вирішуватимуться проблеми. Звичайно, не за одним помахом руки.

А взагалі, Турківщина бажає протестувальникам успіху в сподіванні, що в їхніх діях християнські принципи і чесноти візьмуть верх над егоїзмом, і вони з повагою ставитимуться до своїх сусідів, цінуватимуть наш час і враховуватимуть життєві обставини кожного. А ще бажаємо, аби вже у цьому році їхню дорогу таки відремонтували, щоб не були марними старання.

Василь ВАСИЛЬКІВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наша газета у PDF

Турка з висоти пташиного польоту

Шукати на сайті

Архіви