В єдності - сила народу

Народний часопис турківщини

З ПРОДОВЖЕННЯМ РЕСТАВРАЦІЇ ДОВЕДЕТЬСЯ ПОЧЕКАТИ

Дата: 14.08.2020 Кометарі: 1

Далеко за межами Турківщини, та навіть і Львівщини, знають унікальну пам’ятку архітектури національного значення – дерев’яну церкву Святого Михаїла, збудовану 1883 року, в с. Ісаї. На превеликий жаль, сьогодні вона знаходиться в досить-таки занедбаному стані й немає чітких перспективних планів, як цей унікальний витвір сакрального мистецтва можна привести до належного стану.  Хоча туристи, що бувають у нашому краї, цікавляться храмом, а відтак і дивуються, як можна було допустити таке недбальство.

Щоправда, на різних рівнях влади неодноразово   були обіцянки  (і навіть запевнення) реставрувати храм, частково навіть на це скеровувалися кошти. Місцеві жителі кажуть, що приїжджали майстри, хоч їхня робота не була надто ефективною.

Черговий раз акцентувала на необхідності реставрації храму  депутат Турківської районної ради, жителька с. Ісаї Оксана Галишин. Вона звернулася з депутатським запитом до сесії районної ради, на якій було вирішено скерувати звернення до Львівської обласної державної адміністрації. Звідти надійшла відповідь  на адресу  депутатки  та Турківської районної ради, за підписом заступника голови ЛОДА Юрія Холода, в якій зазначено: «У 2018 році в програмі «Охорона, збереження культурної спадщини Львівської області на 2018-2020 роки» (затверджена рішенням сесії Львівської обласної ради від 05. 12. 2017 року, №557) було передбачено проведення першочергових невідкладних робіт на пам’ятці архітектури в с. Ісаї Турківського району.

 За кошти, виділені з обласного бюджету у 2018-2019 рр., було забезпечено коригування проектно-кошторисної документації, проведення експертизи проекту, проведення відкритих   торгів та розпочато першочергові невідкладні роботи на пам’ятці в с. Ісаї.

Рішенням сесії Львівської обласної ради від 11.02. 2020 року, №981 « Про внесення змін до обласних програм та показників обласного бюджету на 2020 рік» затверджені напрями використання бюджетних коштів на 2020 рік до вищевказаної програми. Церкву Святого Михаїла у с. Ісаї Турківського району не включено до переліку об’єктів, для яких передбачено співфінансування з обласного бюджету на проведення реєстрації у 2020 році.

Враховуючи вищевказане, облдержадміністрація просить вашого сприяння у забезпеченні співфінансування з районного бюджету для реставрації пам’ятки в с. Ісаї, в сумі 500 тис. гривень, з метою продовження її  реставрації у 2020 році».

Наразі в районному бюджеті таких коштів немає, а відтак і з реставрацією храму доведеться почекати. Хоч сама   унікальна церква конче цього потребує.

Василь Васильків.

  • Василь Олексин :

    Василь Васильків, церква в с. Ісаї побудована в 1663 році. В публікації ви подали не правдиву інформацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наша газета у PDF

Турка з висоти пташиного польоту

Шукати на сайті

Архіви