В єдності - сила народу

Народний часопис турківщини

ПОЧИНАТИ ПОТРІБНО З СЕБЕ

Дата: 11.09.2020 Кометарі: 0

 «Коли впаде останнє дерево і помре остання тварина,

ви зрозумієте, що у Всевишнього для вас  вже немає іншої  Землі».

Б.Д. Орлі.

Чи є ми господарями у своєму домі? Чи є господарями  у  місті, селі, краї,  в якому живемо? Відповісти на це запитання можна, поглянувши  хоча б навкруги: чи чисто там, де живемо,  працюємо, проводимо вільний час, чи затишно, чи не занедбано? Якщо прибрано, заметено,  охайно, не розкидано, не поламано, дбайливо збережено  – значить усе тут по-хазяйськи, по-господарськи. Ми, жителі Турки,  на відміну від наших сусідів – закарпатців, або ж навіть старосамбірчан,  своїм  людяним відношенням до довкілля  похвалитися, на жаль,  не можемо. Ще  не навчилися  не смітити, не навчилися   справно платити за вивезення сміття, не навчилися берегти громадське майно.  А може  то неправда, що не вміємо, а просто не хочемо, не горимо бажанням залишити своїм нащадкам чисте навколишнє середовище – річки, парки, ставки;  гарне,  затишне містечко, столицю Бойківщини,  у мальовничих Карпатах?  Благоустрій  Турки – питання, яке  має стосуватися кожного  її мешканця. Чекати, що хтось прибере замість мене, замість нас,  неприпустимо. Ось як сказав про власну відповідальність світлої пам’яті  блаженніший Любомир Гузар: «Не питає себе народ, не питає себе кожен, навіть ті, хто стояв на Майдані, а що я зроблю, а що я зробив, щоб Україна була краща? Якби ми взялися до роботи і взялися не поодиноко, але разом, то ото була б сила».

У перший день  вересня, під керівництвом голови  Турківської райдержадміністрації Віталія Бабяка,   було проведено нараду щодо належного вивезення твердих побутових відходів з території міста, в якій взяли участь представники департаменту розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства Львівської ОДА та  Державної екологічної інспекції у Львівській області,  Турківський міський   голова  Геннадій Когут, його  заступник Ростислав Набоков, т.в.о. начальника КП «Турківське ЖКУ»  Ігор Солопатич.

На нараді  саме   і йшлося  про  переповнені  сміттєві баки у місті, обговорили проблемні питання,  пов’язані з укладанням угод з населенням. Так майже з 7 тис. населення міста, лише близько 35-40% населення уклали договір з КП «Турківське житлово-комунальне управління» на вивезення твердих побутових відходів, що є недостатнім для повноцінного функціонування житлово-комунального  підприємства та вчасного вивезення сміття.

На нараді керівництву міста рекомендовано звернути увагу на дотримання жителями затверджених  правил благоустрою  та посприяти у якнайшвидшому укладанню договорів населення з комунальним підприємством на вивезення твердих побутових відходів,  для якомога швидшого вирішення екологічної проблеми міста.

– Насправді  проблема з  вивезенням  сміття  у нашому місті  є велика. Воно дуже швидко накопичується у баках,  і комунальники просто не встигають його забирати. А все через те, що   велика частина твердих   побутових  відходів, можна сказати,  мало не зі всього  району, осідає  в  міських контейнерах .  Жителі  довколишніх сіл, приїжджаючи  у справах до Турки  власним автотранспортом, беруть з собою  кульки  зі сміттям, а  в основному –  це мішки,  щоби   викинути  непотріб у перший-ліпший  сміттєзбірник, який трапиться  їм   по дорозі   в місті, – розповідає міський голова Геннадій Когут. –  І так щоденно. То й виходить, що   наступного дня,  уже після того, як  сміттєзбиральна машина почистила сміттєвий бак, він  знову вщент  переповнений,  ще й мішками обкладений з усіх  боків. Багато хто  з таких умисних порушників, коли зробити йому  зауваження,  ще й поводить себе нахабно. Розумію, що сміття продукує кожна сім’я і   кудись вона його діває. Спалює, виносить на обочину дороги чи берег річки,  або  й до лісу, наносячи  тим шкоду довкіллю. Але все-таки в основному  зібране сміття  несуть   у сміттєвий ящик, хоча платить за це  далеко не кожен, а  правових  механізмів, за допомогою яких реально можна було б покарати порушника  великим штрафом,   не маємо.  А тому  в Ігоря Солопатича як  виконувача обов’язків  керівника  КП «Турківське житлово-комунальне управління» є  один спосіб  часткового  розв’язання проблеми –   укладення договорів   на вивіз ТПВ з підприємцями  та жителями приватного сектору м. Турка. І це є та фінансова база, на основі якої комунальне  підприємство  може функціонувати і вчасно,  за графіком, вивозити сміття.  На жаль, з укладанням договорів є проблема.  Але повторюся: якщо б  у сміттєві  баки скидали  сміття тільки містяни, то коштів на його вивіз  вистачало б повністю, бо  вивозилися б відходи рідше, а отже й   пального витрачалося б менше,  і все було б зовсім  по-іншому.

Проблема із вивезенням сміття загострилася  ще навесні –  з початком карантину, введеним в Україні, у зв’язку з Covid-19. По-перше, люди, що повернулися із заробітків, чи  ті, хто залишався  вдома на час карантину, почали наводити порядок на своїх обійстях, у будинках, квартирах. Господарі  стали позбуватися зайвого мотлоху і сміття, щодень переповнюючи баки. Крім того, на той час, у зв’язку з карантином,    діяла відстрочка  зі сплати за комунальні послуги. Не діяли штрафні санкції. Тож  виникла  ситуація, що сума  поступлених коштів  за вивезення  твердих побутових відходів суттєво зменшилася, а сміття  збільшилося  у  рази.   У зв’язку з цим, міська рада  звернулася до голови райдержадміністрації і голови  районної ради оголосити тендер на  вивезення сміття з району, це би вирішило проблему. Ми готові   були  підготувати всю тендерну документацію,  але районна державна адміністрація відхилила нашу пропозицію. На той час у КП «Житлово-комунальне управління»   виникли фінансові проблеми.  Міська рада виділилила певні кошти  комунальникам, аби можна було закрити борги по зарплаті.  З розумінням поставився до  ситуації голова Турківської районної ради Володимир Лозюк. Райрада виділила  на потреби житлово-комунальному управлінню  150 тисяч гривень – також для погашення  заборгованості, на придбання запасних частин для транспорту. Але кардинально і це не вирішує проблему. 

Проте  сказати, що сміття не вивозять,  було б неправдою. Його вивозять кожного  дня, але місто і комунальне управління не можуть дати раду. Завжди потрібна допомога.  На рівні області  уже  навіть кажуть про нібито сміттєвий колапс у нашому місті.  Нами зацікавилася обласна екологічна служба, але насправді ніякого колапсу немає,  а є просто проблема з вивезенням ТПВ. Чому у  вас несанкціоновані місця для збирання сміття?  – запитували нас екологи. Ми пояснили, що це не так, адже  затверджена  схема санітарної очистки міста, і контейнери стоять саме там, де  й мають бути, тільки проблема в тому, що вони  переповнені. А вирішити її можна буде лише тоді, коли  відбудеться тендер,  в результаті якого  появиться фірма, що забиратиме сміття з території усього нашого району.  Потенційні фірми, які мають бажання сюди зайти,  не хочуть укладати договір з одним лише містом, а з жителями усіх населених пунктів району.  Але це вже, надіюся, станеться після того, як будуть створені  територіальні громади.  В обговорюваному контексті варто пам’ятати і про моральний бік проблеми. Якщо  ми самі  не захочемо, аби в місті було чисто, то чисто й не буде. Думка, що побутує ще   з радянських часів, що все за нас має зробити держава, неправильна.  Має  бути особиста відповідальність   кожного прибрати біля свого житла і обов’язково  заплатити за сміття, яке викинули  у смітник. Є у баках побутове сміття,  яке у звичайному  пакетику винесли, але  ж   є  у смітниках чи поблизу них  – старі меблі,   рештки від  розібраних  господарських будівель, кахель, вапно,  пластик,  скло, цегла…  Для цього, щоби  усе це вивезти на смітттєзвалище, потрібна окрема машина. Якщо вже людина хоче  позбутися такого сміття, слід  зателефонувати у житлово-комунальне управління, заплатити  певну додаткову  суму за окремий вивіз сміття,  і  так буде правильно. Ну,  колись  же мусить змінитися  наша  психологія: щоби моє місто, його вулиці були чистими та  привабливими,  я також  маю докласти до цього  певних  зусиль.  Методами  адміністрування домогтися порядку  вкрай важко. 

 Звичайно, екологи   видали припис через переповнені сміттєві баки.  Наразі сміття вивозять і будуть вивозити й далі,   І  я вважаю, що  це  ніякий  не бойкот,  ні чиясь  там халатність чи безвідповідальність,  про що  пишуть в Інтернеті, це просто проблема,   яку  і міська  рада, і КП «Житлово-комунальне управління»  стараються  вирішувати, хоча  самотужки  це зробити   вкрай складно, – розповідає Геннадій Йосипович.

За  даними КП  «Житлово-комунальне управління»,  на початок вересня поточного року з населенням  міста укладено приблизно 750 договорів на вивіз ТПВ, а плата , за договорами, становить лише 25 відсотків.  Це  надто  мало. Прийнято в штат  комунального управління  особу –  спеціаліста, який  безпосередньо займається укладанням договорів.   І за два  останніх місяці  їх  укладено 240. Щоправда, є випадки відмов. Тоді таку особу скеровують на розгляд адмінкомісії при міській раді, яка притягає  її  до адміністративної відповідальності. Є  й  навпаки –  договір укладено, а  власник домогосподарства  вперто не платить за послугу, хоча сміття  регулярно  викидає у  сміттєзбірник.

Чи порушують закон громадяни, що ухиляються від укладання договорів на вивіз твердих побутових відходів? Відповідно до ч. 2 ст. 35-1 Закону України «Про відходи», власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі, джерел утворення побутових відходів укладають договори з виконавцем послуг з вивезення твердих побутових відходів, здійснюють плату послуг з поводження з побутовими відходами. До джерел утворення побутових відходів стаття 1 цього ж  закону відносить     об’єкти, на яких утворюються побутові відходи (житлові будинки, підприємства, установи, організації та земельні ділянки).  Згідно з ч. 1 ст. 25 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживачі зобов’язані укласти договір при поводженні з побутовими відходами з особою,  визначеною у встановленому законодавством порядку. У даному випадку з житлово-комунальним управлінням.

Тому адміністрація  КП «Турківське житлово-комунальне управління» просить   мешканців міста   якнайшвидше  укласти  договір із комунальним підприємством на вивіз ТПВ. У разі ухиляння, до порушників будуть застосовуватись заходи адміністративного характеру, передбачені законодавством України.

Сьогодні  у світі  дуже  гостро стоїть проблема бережливого відношення  людини до навколишнього середовища. Нас закликають поступово  відмовлятися  від пластику,  який шкодить здоров’ю, від поліетиленових пакетів. Достатньо мати  власні торбинки  з тканини  для багаторазового використання і брати їх з собою, йдучи за покупками в магазин.  Закликають не викидати будь-де відпрацьовані батарейки.  Позбутися  відпрацьованих батарейок також можна розумно, віднісши їх у Турківську міську раду, де на першому поверсі стоять спеціальні контейнери для їх збору. Та й  вже час вчитися  нам сортувати сміття і вчити цього своїх дітей.  І чим більше ми будемо робити ці добрі, корисні  маленькі кроки, тим  більшою   стане   можливість створити  такі умови, за яких справді  можна буде милуватися  і насолоджуватися життям – безцінним дарунком Господнім.  Усе    це  – у наших руках, у наших силах, у нашому бажанні і розумі.

Ольга Тарасенко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наша газета у PDF

Турка з висоти пташиного польоту

Шукати на сайті

Архіви