В єдності - сила народу

Народний часопис турківщини

ПРИКОРДОННА ДОРОГА З ЛАВРОВА ДО БОБЕРКИ

Дата: 18.09.2020 Кометарі: 1

Упродовж десятиліть радянської історії ніхто практично не намагався вирішити питання будівництва або ж відновлення австрійської дороги, що колись з’єднувала села Дністрик Старосамбірського району та Лімну Турківського району. Та й більш ніж за 25 років нашої незалежності, ця тема не була надто актуальною. Лише у приватних розмовах жителі цих населених пунктів ділилися думками: мовляв, добре було б, якби хтось взявся за цю непросту роботу. І лишень два роки тому, під час однієї з зустрічей з депутатом Верховної Ради Андрієм Лопушанським, жителі с.  Лімна звернули увагу на можливі добрі перспективи такого проекту. І треба віддати належне, депутат тоді пішов назустріч, пообіцяв, в міру своїх можливостей, реалізувати цей  задум. Тоді не йшла мова про дорогу з чорним покриттям, а просто проїзну – щоб  жителі сусідніх сіл могли безпроблемно їздити один до одного в гості.

Не пройшло багато часу й роботи розпочалися. З боку Лімни було нарізано дорожне полотно, частково підсипане гравієм, і розрито стежку, яка стала нехай не ідеальною, але таки дорогою. По ній сьогодні їздять диги, та й автомобілі, й навіть легкові. Сьогодні дорога потребує ще капіталовкладень і роботи, щоб її можна було безпечно експлуатувати.

Не дивлячись на те, що місцеві жителі, відмахуючись, кажуть – нічого більше тут не зроблять, все ж минулої суботи, як на мене, з’явилася надія, що роботи таки будуть продовжені. З ініціативи Андрія Лопушанського, представницька делегація – в складі самого депутата, його помічників Івана Грися та Ірини Кіри, заступника голови Львівської ОДА Юрія Бучка, голови Старосамбірської РДА Петра Назара, його першого заступника Романа  Батючка, а також представників Турківщини, депутатів районної ради Степана Залуги та Федора Крися, Лімнянського та Хащівського сільських голів Петра Петренка та Миколи Кметика,  декана Турківського деканату ПЦУ о. Романа з Вовчого – зробила виїзд на цей об’єкт, а відтак було проведено нараду. До речі,  депутат та заступник очільника області разом зі старосамбірськими керівниками проїхали по дорозі, яка називатиметься «Мале карпатське кільце», що реалізовується в рамках програми «Розвиток прикордонних доріг Львівських Карпат», з с. Тершів, через Лаврів, Головецьке, Дністрик Старосамбірського району і аж до Лімни Турківського району. Як відомо, цей проект започатковано ще в червні. Тоді відбулася спеціальна нарада в облдержадміністрації, на якій визначено й приблизну вартість дороги – 1 мільярд гривень. Власне, той  відрізок, що з’єднує Дністрик і Лімну, входить у загальну протяжність прикордонної дороги. А отже ідея лімнянських активістів та добрі наміри Андрія Лопушанського стають все ближче до реального втілення.

А доїхавши до Лімни, делегація виїхала на периметр кордону в с.Лопушанка, де не так давно проводилися Дні добросусідства жителів прикордонних населених пунктів нашого району та Польщі. І хочеться вірити, що в перспективі тут таки буде митний перехід.

Ознайомившись з місцевістю, куди проляже прикордонна дорога, Юрій Богданович разом з депутатом проїхалися дорогою з Лопушанки до Турки, яка знаходиться в не найкращому стані, а відтак поділилися своїм баченням щодо перспектив її ремонту  та капітального будівництва. За їхніми словами, уже в цьому році заплановано виготовити проектно-кошторисну документацію на дорогу від Лаврова до Лімни. Вона буде поділена на декілька частин. А щодо дороги Турка-Лопушанка, то на ділянку з чорним покриттям документація уже на завершенні, а на  решту шляху знову ж таки його зроблять до початку 2021 року. З тим, щоб уже навесні можна було приступити до роботи, якщо на заплановану ситуацію не вплинуть якісь форс-мажорні обставини. До слова,  частина дороги Стрілки –Мшанець, на Старосамбірщині, яку  вже почали ремонтувати, увійде в майже 70-кілометрову протяжність згадуваного прикордонного шляху. Юрій Богданович, розповідаючи про це, наголосив, що будівництво цих двох доріг не є чимось химерним, а цілком реальним. На підтвердження сказав, що жителі Боберківського куща  у свій час також не вірили, що тут розпочнуть ремонтувати дорогу. Насправді відбувся тендер, і вже днями фірма «Онур» приступить до роботи.

– Я не забуваю про обіцянку не лише жителям с. Лімна, а й сіл Дністрик Дубовий та Боберка, з’єднати ці населені пункти дорогою. І маючи  таку добру підтримку  в громадах, спільними зусиллями ми перетворимо мрію в реальність. Дорожне полотно ми вже нарізали. В наступному році роботи продовжимо. Не кажу, що завершимо за рік, можливо за два, або й три, – наголосив Андрій Лопушанський.

Василь Васильків.

  • Микола :

    Дороги-артерії держави, області, району, громади, міста чи села. Без добротної дороги ускладнюється існування буль-якого населеного пункту. Але чи добре прокладаються чи ремонтуються наші дороги. Чомусь ремонт проводиться частинами, тут відремонтуємо, тут пізніше. Але тут виникає питання, де в першу чергу потрібно ремонтувати дороги? На поворотах, підйомах чи спусках де яма на ямі, чи просто відремонтувати якусь ділянку дороги? Добре, зробили ремонт одного відрізку, інший залишили, то чи мають водії усіх транспортних засобів відчуття свого транспортного засобу, коли ти рухаєшся по асфальтованій дорозі, і коли ти їдеш битою засипаною дорогою, де після першого ліпшого дощу буде яма на ямі? Є ще район, є районна, міська влада, то мусить хтось контролювати якість відремонтованих доріг, стан транспортних засобів, які рухаються по даних дорогах. Ну де ти летиш на третій чи на четвертій передачі на підйом? Хіба автомобільна школа не дає роз’яснення як водити транспортні засоби.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наша газета у PDF

Турка з висоти пташиного польоту

Шукати на сайті

Архіви