В єдності - сила народу

Народний часопис турківщини

ДЕНЬ ДОВКІЛЛЯ – ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ПЕРЕД МАТІНКОЮ-ПРИРОДОЮ

Дата: 23.04.2021 Кометарі: 0

Певна річ, екологічні акції з прибирання, на жаль, захаращених територій – позитивні і потрібні. Хоч їх є й не багато, все ж результат незаперечний. Взяти хоча б для прикладу День довкілля, що провела Турківська міська рада у середу, 21 квітня. Очищено великі території – придорожні смуги від с. Розлуч і майже до урочища Вільховата, уздовж траси Львів-Ужгород,   узбіччя  дороги від Турки до Каплунівки та придорожні території від колишнього поста ДАІ, що на виїзді  з Турки, й до центральної садиби с. Завадівка. Кількість зібраного сміття просто вражає. Це не одна, не дві і навіть не три машини.

Але, попри позитив, хочеться в цьому контексті зробити деякі зауваги. Перша – до організаторів. Якщо вже акцію розпочинаємо о 10.00 год., то треба бути пунктуальними. І не зорганізовувати на 10.30 год. й пізніше. Друга засторога: якщо організатори планували День довкілля, вони б мали проїхати по територіях і визначити обсяги робіт. У напрямку до Вовчого він є одним, вздовж траси Львів-Ужгород – іншим (там, як виявилося, прибиральникам не треба було одягати якийсь спецодяг, можна було  бути в кросівках і спортивних костюмах). Щодо прибирання у Завадівці, все значно складніше. Волонтерам довелося  залізати у придорожні канави, наповнені водою, щоб забрати звідтам  різний непотріб – пластикові пляшки, підгузники, кульки, словом усе, що можуть викидати де заманеться наші бойки-невігласи. Був випадок – дівчата-бібліотекарі (зрозуміло, в нетеплу пору року) не втримавшись на мокрому узбіччі, замочили  ноги в холодну воду. Після цього одягали замість шкарпеток кульки й далі продовжували збирати сміття. А якби організатори попередили про те, що треба бути в гумових чоботях, того можна було б уникнути. Інше питання – чому на прибирання не вийшли самі жителі Завадівки? Дивна ситуація: жителі м. Турка ходили довкола їхніх багатих осель й збирали те, що вони свідомо або й несвідомо викидають. Втім, можливо, й хтось інший це зробив. Але відповідальності за чистоту з жителів елітного поселення на Турківщині це не знімає. Можна ж кожного дня пройтися біля свого будинку й позбирати весь непотріб. Є великий сумнів, чи хтось із жителів с. Завадівка поїхав би в Турку прибирати довкола тутешніх помешкань. Та, більше того, вразила ситуація, коли секретар міської ради Олександр Гвоздінський запропонував одному із завадівчан долучитися до екологічної акції, той банально відповів: «Я маю роботу».

Дивує й поведінка місцевих підприємців. Значний обсяг зібраного непотребу –  це, власне, результат їхньої діяльності. Проте жоден з них не підійшов і не запропонував будь-яку допомогу. Окремі лише гордо проїжджали своїми автівками й, можливо, іронічно посміхалися. А що ви думаєте: вони багато платять податків? Та ні. Часто   ця сума навіть не досягає тисячі гривень в місяць.

Коли вже волонтери прибрали територію обабіч дороги Турка-Ільник та й навіть за річкою Стрий (на Гучому), один з них, повертаючись до райцентру й оглядаючи тутешні пишні будівлі, процитував відоме бойківське прислів’я: «Спереду – стрій, а ззаду хоч з лопатов стій». Власне, все так приблизно виглядає.

Але, попри це, подібні екологічні акції треба проводити і проводити якомога частіше, з більш продуманою організацією та із залученням тих людей, хто продукує сміття. Цю ідею, до речі,  підтримав голова Турківської міської ради Ярослав Паращич, який активно долучився до прибирання завадівської території. 

На завершення хочеться згадати про добрий намір  Завадівського старости Олега Павлика. За фінансової підтримки вихідця із с. Завадівка Любомира Лоневського він має намір встановити в селі щонайменше 8 камер відеоспостереження, з допомогою яких можна буде фіксувати людей, які викидають сміття у недозволених місцях, й притягати їх до адміністративної відповідальності. І це добре. Якщо б людина, що завдає шкоди екології, заплатила за правопорушення 10-15 тис. грн. штрафу, вона не те, що сама б  подібного не чинила, а й застерегла від цього своїх рідних, друзів та знайомих.

Василь Васильків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наша газета у PDF

Турка з висоти пташиного польоту

Шукати на сайті

Архіви