В єдності - сила народу

Народний часопис турківщини

Право на субсидії можуть втратити близько 40% сімей: Які є нюанси

Дата: 18.05.2018 Кометарі: 0

 

У зв’язку із подорожчанням тарифів на комуналку у 2015 році, українці масово кинулися оформляти субсидії – по допомогу до держави звернулася кожна четверта сім’я. Тепер же почався зворотний процес – поступове згортання надання «подачок», чи «знижок» від держави. Після останніх нововведень, як заявляють урядовці, кількість отримувачів субсидій скоротиться на 15-20%. На місцях же чиновники прогнозують, що право на субсидії втратять значно більше сімей – близько 40%.

З 1 травня 2018 року стала чинною постанова Кабінету Міністрів України від 27.04.2018 № 329 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України та визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 року № 1022».

Загалом отримувачів субсидій можна розділити на три категорії: ті, яким потрібно по-новому звернутися, написати заяву та декларацію, щоб отримувати субсидію; ті, які втратять право на субсидію; ті, яким субсидія буде призначена автоматично.

У нововведеннях – чимало нюансів. «На сьогоднішній день той, хто звертається за субсидією, повинен подати дані про доходи членів сім’ї, навіть тих, які не зареєстровані за цією адресою, але фактично там проживають. Йдеться про відповідальність тих людей, які будуть звертатися за субсидіями.

Чітко обумовлено, хто втратить право на отримання субсидій – власники квартир, площею понад 120 кв. метрів, та будинків, площею понад 200 кв. м. При цьому береться до уваги загальна площа будинку, а не лише житлова. Відповідно до постанови, не можуть претендувати на отримання субсидій громадяни, які мають автомобіль, від дати випуску якого минуло менше ніж 5 років – незалежно, чи він подарований, успадкований, чи взятий у кредит.

Водночас розширюються повноваження комісій з призначення субсидій, які діють при кожній РДА. Щодо автомобіля, віком менше ніж 5 років, ще є можливість призначити субсидію рішенням комісії, виходячи із складних життєвих обставин сім’ї. Складні життєві обставини – це може бути важка довготривала хвороба, підтвердження висновком лікарсько-консультативної комісії. Щодо понаднормової площі квартир та будинків – такого права немає.

Не можуть бути розглянуті на комісії випадки й призначена субсидія сім’ям, у яких хтось перебуває за кордоном понад 60 днів, «оскільки це свідчить про приховане працевлаштування».

Окрім того, людина, яка отримує субсидію, має сплачувати обов’язкову частку сплати – так званий соціальний норматив. Раніше в мешканців були переплати через отримання субсидій, вони не сплачували за компослуги. Тепер потрібно сплачувати цю обов’язкову частку сплати, яка вираховується відповідно до формул. В іншому випадку – буде припинено надання субсидії.

Аналогічно новації стосуються громадян, які проживають у селах і чиї будинки не газифіковані – вони отримували субсидію на тверде паливо.

Очевидно зросте й кількість випадків, коли люди будуть змушені повертати субсидії, оскільки вчасно не повідомили про зміни, як це передбачено постановою.

Багатьом людям, які не звернуться, субсидію призначать автоматично. Далі усі дані отримувачів субсидій будуть скеровані у міністерство для верифікації – там перевірять доходи, чи людина не виїхала за кордон, чи здійснила купівлю, яка перевищує 50 тис. грн. Коли нам приходять списки таких людей, їм автоматично припиняється надання субсидії.

А ще – через зменшення норм споживання зменшиться і розмір субсидії для тих, хто її таки отримуватиме.

Позитивів небагато. Стосуються вони переселенців. Є нововведення і щодо селян, які продавали сільгосппродукцію. Для аграріїв чи мешканців сіл, які мали доходи від реалізації молока чи іншої продукції, раніше при розрахунках брали до уваги 100% цих доходів, то тепер тільки 30%.

  1. Кому потрібно звернутися за переоформленням субсидії. З 1 травня 2018 року житлова субсидія призначається лише після подання нових заяви і декларації, якщо у складі домогосподарства є:

– особи, які не мають доходів, або їх середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати, та/або вони не сплатили єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому ніж мінімальний, сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії;

– внутрішньо переміщені особи;

– особи, члени сім’ї яких не зареєстровані за адресою;

– особи, які є орендарями житлових приміщень (будинків);

– особи, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично в ньому не проживають.

  1. Затверджено Положення про порядок призначення житлових субсидій у новій редакції. Отже, тепер:
  2. Сім’я втратить право на субсидію, якщо:

1) загальна площа житлового приміщення перевищує 120 кв. м для квартири і 200 кв. м для будинку (крім ДБСТ та прийомних сімей);

2) будь-хто із домогосподарства має у своєму володінні транспортний засіб, з дати випуску якого минуло менше ніж п’ять років (крім мопеда). Але не враховуються транспортні засоби, одержані безоплатно чи придбані на пільгових умовах через підрозділи соцзахисту;

3) у складі домогосподарства, або у складі сім’ї члена домогосподарства, є працездатні особи: у яких взагалі відсутні доходи, що враховуються під час призначення житлової субсидії; їх середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії (мінімальна заробітна плата на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення субсидії у травні 2018 року – 3200 грн.), та/або вони не сплатили єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому ніж мінімальний, сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії (субсидія з 1 травня 2018 року – доходи враховуються за ІІІ-ІV квартали 2017 року, мінімальний соціальний внесок 22% від мінімальної заробітної плати у 2017 році – 3200 грн. становить 704 грн., відповідно 704 грн. х 3 міс. = 2112 грн.).

Обмеження, передбачені у цьому пункті, не стосується осіб, які:

– навчалися за денною формою навчання;

– зареєстровані у службі зайнятості як такі, що шукають роботу, і в цей період навчалися в центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості;

– отримували хоча б один із таких видів доходу: пенсію; стипендію; допомогу при народженні (усиновленні) дитини; допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю; допомогу по догляду за особами з інвалідністю І і II групи внаслідок психічного розладу; допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю; тимчасову державну соціальну допомогу непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату; допомогу по безробіттю;

4) будь-хто із домогосподарства, або член сім’ї домогосподарства, протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням житлової субсидії здійснив купівлю, або набув право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб (механізм), будівельні матеріали, інші товари довгострокового вжитку, або оплатив (одноразово) будь-які послуги на суму, яка перевищує 50 тис. гривень;

5) прострочена понад два місяці заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів (340 грн.).

  1. Житлову субсидію може бути призначено за рішенням комісії, виходячи з конкретних обставин, що склалися, крім випадку, коли загальна площа перевищує 120 кв. м для квартири і для будинку – 200 кв. м).

Позитивне рішення комісії про призначення житлової субсидії може бути прийнято лише у разі, коли особи, у яких відсутні доходи, середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати, та/або вони не сплатили єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування:

перебувають у складних життєвих обставинах, викликаних тривалою хворобою, що підтверджується висновком (довідкою) лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;

на момент призначення житлової субсидії сплачують єдиний соціальний внесок у розмірі, не меншому ніж мінімальний, протягом двох місяців підряд перед днем звернення за призначенням житлової субсидії;

не перебували за кордоном сукупно більше 60 днів протягом періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії (крім службового відрядження, навчання або лікування за кордоном, що підтверджується відповідними документами).

  1. Внутрішньо переміщеним особам, які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому без укладеного договору найму (оренди) житла, субсидія може призначатися за рішенням комісії та на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов.
  2. Житлова субсидія призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального (неопалювального) сезону і розраховується: на неопалювальний сезон – з 1 травня до 30 вересня; на опалювальний сезон – з 1 жовтня до 30 квітня.
  3. Під час призначення житлової субсидії враховуються такі доходи:

– заробітна плата після сплати податку на доходи фізичних осіб;

– пенсія;

– стипендія;

– соціальні виплати;

– допомога по безробіттю, інші страхові виплати, які призначаються фондами соціального страхування;

– інші доходи.

Доходи, які не включаються до сукупного доходу:

– частина допомоги при народженні дитини, виплата якої здійснюється одноразово;

– частина допомоги при усиновленні дитини, виплата якої здійснюється одноразово;

– одноразова винагорода жінкам, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня»;

– державна соціальна допомога на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

– допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;

– щомісячна адресна допомога внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг;

– доходи від розміщення депозитів;

– аліменти, отримані на дітей;

– оплата праці членів виборчих комісій, а також осіб, які залучаються до роботи в комісії, у тому числі в день голосування, дні встановлення підсумків голосування та результатів виборів;

– допомога громадських та благодійних організацій;

– допомога на поховання;

– одноразова допомога, яка надається відповідно до законодавства, або за рішеннями органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, незалежно від форми власності;

– вартість безоплатно отриманих санаторно-курортних путівок, технічних та інших засобів реабілітації, в тому числі грошова компенсація вартості за самостійно придбані технічні засоби реабілітації;

– суми, які виплачуються в порядку відшкодування шкоди, заподіяної працівникові за ушкодження його здоров’я, що пов’язане з виконанням ним трудових обов’язків.

Нововведенням є те, що до сукупного доходу домогосподарства не включають аліменти, отримані на дітей.

  1. Для розрахунку житлової субсидії середньомісячний сукупний дохід осіб враховується:

за III-IV квартали попереднього календарного року – у разі, коли житлова субсидія призначається з початку неопалювального сезону;

за І-II квартали поточного календарного року – у разі, коли житлова субсидія призначається з початку опалювального сезону;

за два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за призначенням житлової субсидії, – у разі, коли житлова субсидія призначається після початку опалювального (неопалювального) сезону.

У разі призначення житлової субсидії з початку опалювального (неопалювального) сезону, доходи у вигляді пенсії враховуються в розмірі нарахованої пенсії за останній місяць попереднього опалювального (квітень) або неопалювального (вересень) сезону. У разі призначення субсидії після початку опалювального (неопалювального) сезону, враховується розмір нарахованої пенсії за місяць, що передує місяцю, з якого призначається субсидія. У разі, коли середньомісячний сукупний дохід працездатної особи менший від мінімальної заробітної плати, для розрахунку субсидії включатиметься середньомісячний сукупний дохід на рівні трьох розмірів прожиткового мінімуму (раніше включали на рівні двох розмірів).

Для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування (незалежно від отриманих/не отриманих доходів) і є платниками єдиного податку:

– першої групи – за кожний місяць враховується дохід на рівні одного розміру мінімальної заробітної плати (було на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб);

– другої групи – двох розмірів мінімальної заробітної плати (було на рівні трьох розмірів прожиткового мінімуму);

– третьої групи – трьох розмірів мінімальної заробітної плати (було на рівні чотирьох розмірів прожиткового мінімуму).

  1. Громадянин, якому призначено житлову субсидію, зобов’язаний протягом 30 календарних днів проінформувати структурний підрозділ з питань соціального захисту населення про обставини для перерахунку призначеної житлової субсидії, зокрема:

– зміну складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) членів домогосподарства (орендар, внутрішньо переміщена особа – членів домогосподарства, які фактично проживають в житловому приміщенні (будинку), їх соціального статусу;

– зміни у складі сім’ї члена домогосподарства;

– зміну переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання;

– зміну переліку витрат на управління багатоквартирним будинком;

– зміну управителя, виконавця комунальних послуг, створення об’єднання;

– настання умов, зазначених у підпунктах 2 і 4 пункту 6 цього Положення.

У разі зміни складу зареєстрованих (фактично проживаючих) у житловому приміщенні (будинку) осіб, складу сім’ї члена домогосподарства, подаються нові заява та декларація.

  1. Громадяни, яким призначено житлову субсидію, зобов’язані щомісяця сплачувати обов’язкову частку платежу.
  2. Для отримання коштів невикористаної (зекономленої) житлової субсидії до 1 серпня поточного календарного року громадяни звертаються з відповідною заявою до структурного підрозділу соціального захисту.

На підставі поданих заяв, структурні підрозділи соціального захисту, протягом двох місяців від початку нового опалювального сезону, виплачують громадянам кошти невикористаної житлової субсидії.

Для громадян, які використовують природний газ або електричну енергію для індивідуального опалення, опалювальний період для надання пільг та субсидій встановлюється з 16 жовтня до 15 квітня включно.

Зменшено норми споживання:

Послуга – природний газ для індивідуальною опалення

До 30.04.2018 – 5,0 куб. метра газу на 1 кв.

3 01.05.2018 – 4,5 куб. метра

Микола ГУТ,

начальник управління соціального захисту населення Турківської РДА.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наша газета у PDF

Турка з висоти пташиного польоту

Шукати на сайті

Архіви