В єдності - сила народу

Народний часопис турківщини

ЩОБ ЛЮДИ МАЛИ ЗМОГУ ЗАРОБЛЯТИ

Дата: 01.06.2018 Кометарі: 0

 

 

З початку української незалежності в районі мусолимо тему місцевої переробки продукції тваринництва. Все вимальовуємо плани, годуючи людей обіцянками, будівництва підприємств для переробки молока та м’яса. На жаль, дальше рожевих мрій ця потрібна справа не рухається. Та й причини, коли, як кажуть, все опиняється під мідним тазом, придумуємо вагомі: то коштів немає, то інвестор передумав, або ж ділянка під будівництво не підходить. Виходить, як в народному прислів’ї: обіцянка – цяцянка, а дурному – радість.

Сільські жителі, зневірившись, все менше й менше утримують у своїх приватних господарствах великої рогатої худоби. Як вагомий аргумент для зменшення поголів’я – порівняння вартості півлітрової пляшки пива та літри молока й, відповідно, співставлення затрат на виробництво. 15 чи 17 гривень за пляшку пива аж ніяк не співмірні з 5 гривнями за літр молока. Явна апатія, відверте небажання займатися сільськогосподарським виробництвом. І результат – катастрофічний: в селах залишилися літні та немічні люди, яким явно не під силу господарювання.

Втім, недавню спробу бодай частково призупинити цей згубний для району процес зробив уродженець села Гусне Василь Ільницький. І хочеться вірити, що його добрий намір буде успішним. Провівши величезний обсяг робіт, вклавши чималі кошти, – відкрив у рідному селі молокопереробний цех « ЕКО – Газда». Відповідно дав нагоду заробляти не лише своїм землякам, а й людям з довколишніх сіл, та й району загалом. Сири, що виготовляє підприємство на новітньому обладнанні, користуються популярністю, адже мають добрі смакові якості. Щосуботи продукцію підприємства швидко розкуповують і в місті Турка.

Якось, спілкуючись з Василем Васильовичем, поцікавився, як ідуть справи, чи є виробничі проблеми. Зрозуміло, що в силу своїх можливостей, статусу в суспільстві, як кажуть на Турківщині, він дає собі раду. Хоча є й проблема, на яку, на його переконання, необхідно звернути увагу. Підприємство створено, окрім чисто бізнесових інтересів, ще й для того, щоб люди, продаючи молочну продукцію, мали можливість заробляти. Прикро, але деякі з них вдаються до хитрощів, намагаються обдурити, як це було колись – в колгоспні часи. Попередньо, з молока забирають сметану, понижуючи його базову жирність, додають до нього води, домішуючи порошок, у вигляді сухого молока. Лабораторія підприємства це виявляє, дбаючи про якість сиру. Розповідаючи про це, Василь Васильович не має наміру звинуватити будь-кого, а просто хоче чесної та відвертої співпраці, адже лише за таких умов буде взаємна вигода і тривала плідна співпраця, а наш бойківський край розвиватиметься.

А коли стосунки й надалі будуть нещирими, з гірчинкою обману, пройде ще рік чи півтора, тоді він створить свою тваринницьку ферму на 200 чи 300 голів, яка й забезпечуватиме підприємство якісною продукцією. Всі можливості для цього Василь Ільницький має.

Василь Васильків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наша газета у PDF

Турка з висоти пташиного польоту

Шукати на сайті

Архіви