В єдності - сила народу

Народний часопис турківщини

ПИТАННЯ ІЗ МІСЬКИМ РИНКОМ ЗАТЯГУЄТЬСЯ

Дата: 01.06.2018 Кометарі: 0

Приватні підприємці, які торгують на центральному міському ринку, якось зібралися і вирішили створити свою громадську організацію, назвавши її «Бізнесліга». З часу її створення минуло два роки. Головою обрали ініціативного Івана Титаря. До правління увійшли не менш активні підприємці Михайло Ярошович, Ірина Яворська та Віталій Павлик. Обрали й свого касира. Кілька разів їздили до Старого Самбора переймати досвід. Згуртувалися вони для того, аби створити у Турці єдиний торговельний комплекс – такий, який мають наші сусіди – самбірчани та старосамбірчани. І, вклавши в цю справу власні кошти, зробити   цей торговельний майданчик   чистим, облагородженим, гарним та компактним.

Ідею підтримали і в мерії. У 2016 році сесія Турківської міської ради, розглянувши заяву голови ГО «Бізнес-ліга» про викуп дерев’яних навісів та біотуалету, що знаходяться на території міського ринку, враховуючи пропозиції депутатської комісії з питань економіки та бюджету, вирішила надати дозвіл виконавчому комітету міської ради на продаж дерев’яних навісів та біотуалету, за 5153 гривні. Тож розрахувавшись із житлово-комунальним управлінням за усі надані попередньо послуги, ГО «Бізнес-ліга» розірвала договір з ЖКУ і взяла на свій баланс викуплене майно.

Нещодавно я зустрілася із одним із членів правління – Віталієм Павликом і поцікавилася, як ідуть справи у цієї громадської організації. Відповідь була не надто оптимістичною:

– Спочатку виглядало, що усе буде йти дуже швидко, але   наразі це не так. Зменшується й кількість членів організації. Спочатку у «Бізнес-лізі» була 81 особа, зараз – більше 70 членів. Ті, хто не хоче платити за   місце на ринку, йдуть і забирають звідси свої будки. Добровільними внесками (за місце – 45 грн.) розплачуємось за викачку нечистот із біотуалету, який знаходиться на території ринку, а також за вивіз сміття. За час створення «Бізнес-ліги» вдалося провести воду до ринку, зробили дренаж, підсипали щебенем територію, бо скрізь було болото. Міська рада виділила нам дві машини щебеню, а чотири ми придбали за власні кошти. Якби нам цю землю (площа ринку –   0,12 га) дали в довгострокову оренду – на 5, 10, 15 років,, нам би вдалося зробити значно більше.   Наразі з міською радою у нас укладена лише короткотермінова угода – на рік , яку кожного разу поновлюємо.

Чому не можна збільшити термін оренди ГО «Бізнес-ліга» з міською радою,   вирішила запитати у міського голови. І ось як коментує ситуацію Геннадій Когут:

– Створення сучасного торговельного майданчика в нашому місті було частиною того плану, який мав бути втілений у ході реалізації бізнес- проекту «Карпати». І це мало робитися як один із проектів міської ради і фінансуватися, у разі втілення бізнес-проекту, Хедж-фондом. Таким же чином планувалося й будівництво музею «Бойківщина» в Турці, нових торговельних рядів тощо. Тому інших шляхів ми не шукали. І вже у вересні 2017 року я мав їхати до Комерційної служби США відносно бізнес-проекту «Карпати», а оскільки в кінці серпня мені оголосили підозру, то, відповідно, ситуація змінилася – в якості підозрюваного я не можу нікуди їхати, тим більше представляти проекти. Після того було фактично 4 місяці нейтралізації моєї роботи. Я не міг навіть спілкуватися з працівниками міської ради. Тому й укладаємо   з ГО «Бізнес-ліга» короткостроковий договір оренди, бо не знаємо, які умови будуть через рік. Планувати щось на 5 чи 10 років ми не можемо, але шукаємо вихід із ситуації і надіємося, що цей проект все-таки буде реалізовано.

Ольга Тарасенко.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наша газета у PDF

Турка з висоти пташиного польоту

Шукати на сайті

Архіви