В єдності - сила народу

Народний часопис турківщини

УСЕ ЗНАДОБИТЬСЯ, ЩО В ЗЕМЛІ БОЙКІВСЬКІЙ КОРІНИТЬСЯ

Дата: 23.06.2018 Кометарі: 0

З давніх часів народна медицина свято зберігала свої секрети. Одним з основних є зцілення людини травами, плодами лісів і садів, продуктами бджільництва.

Унікальними цілющими травами Карпат, золотими рецептами зцілення народної медицини поділиться сьогодні з читачами нашої газети флагман народної медицини України, знавець лікарських трав і продуктів бджільництва, біолог, публіцист, поетеса Турківщини Оксана Павлик. Оксана Володимирівна щойно повернулася зі Старого Самбора, де разом з працівниками культури району побувала з творчим мистецьким візитом. Ця жінка завжди у вирі всіх подій, що відбуваються як в районі, так і за його межами, вона багато цікавиться нетрадиційною бойківською медициною, вивчає історію свого роду, виношує у своєму серці безліч цікавих ідей і планів. Сьогодні п. Оксана – гість редакції.

– Оксано Володимирівно, а що ж це за книжка у Ваших руках?

– Це «Книга мого роду» – родинне дерево. І я вважаю, що кожен   міг би завести собі таку книгу. У ній є розділи «Мій рід по прямій лінії», «Хто я?» «Те, що мене поєднує з моїми коренями», «Про мою землю», «Мої батьки», «Мої рідні», «Фото моїх родичів», «Цікаве з життя дідуся». «Цікаве з життя бабусі», «Родинний календар», «Правила мого роду», і багато інших, які вже заповнила пам’ятними фотографіями, цікавими спогадами, розповідями, піснями,   і деякі ще продовжу заповнювати, щойно знайду щось нове і досі незвідане про свій рід. Традиція шанувати родичів, знати родинне коріння актуальна, і особливо   зараз, щоб усе це багатство, всі знання про рід, свою власну історію передати нащадкам.

– У всіх своїх виступах, публікаціях, розповідях Ви завжди   підкреслюєте чудодійну лікувальну силу природи Карпат.

Карпати, Карпати, Карпати,

Чудовий наш Бойківський край.

На лікарські трави багатий,–

Найкращий для серця звичай!

Тут і дика троянда, малина –

Комора здоров’я й краси.

В червонім намисті калина,

Аронія в краплях роси… – пишу я в одному із своїх віршів. Природа Карпат і справді має велику лікувальну силу. Але, як мовиться, мало знати – потрібно ще й уміти застосувати, мало хотіти – потрібно ще й робити. Зараз у розпалі літо – чарівна і неповторна пора року. В ньому завжди є краплинка грозового дощу, калейдоскопічний шматочок веселки, що перевеслом зв’язує далекі береги рік, солодкий присмак полуниці та неймовірний м’ятно-медовий запах чебрецю.

– Про який Ви, напевно, хотіли б розповісти й нашим читачам?

– Так, саме чебрець є чудодійним провісником літа. Бо ця непримітна та скромна рослина чи не найзапашніша. Здається, чебрець увібрав у себе всі аромати спекотної пори: і запах соковитого сіна, і неньки-землі, нектару і тепла, та навіть пахощі грому й блискавиці. Крім того, цей принц літніх галявин, долин, полян і полонин має неабиякі лікувальні властивості: антисептичну й бактерицидну, протигіпертонічну, заспокійливу, ранозагоювальну, протисудомну і сечогінну дію, втамовує біль. Використовується при лікуванні невралгії і невритів, захворювань шлунково-кишкового тракту та сечогінної системи. Завдяки наявності ефірних масел, чебрець широко використовується при лікуванні захворювань органів дихання і застуд. Різні препарати і збори чебрецю використовує й офіційна медицина (наприклад, препарат «Пертусин»). Для зміцнення імунітету приймають ванни з чебрецю, або обливаються настоянкою чебрецю. Здавна у народній медицині чебрець використовували як протиалкогольний засіб. Вважається, що він сприяє виробленню стійкої відрази до спиртного. Препарати з чебрецю використовують для профілактики і лікування простатиту, малих дітей також купають у чебреці. Ця рослина – чудовий медонос. Мед з чебрецю характеризується неймовірним ароматом і вишуканим смаком. Але слід знати і протипоказання лікувальних препаратів, що містять чебрець. Його не рекомендують вживати при вагітності, захворюваннях щитовидної залози, печінки та нирок. Ось така вона – чудодійна та універсальна трава чебрець, яка знайде гідне місце у вашій сімейній аптечці.

– Зараз квітує і плодоносить багато медоносних рослин. Розкажіть про лікувальні властивості деяких з них.

– Природа дарує нам духмяний мед та продукти бджільництва, цілющі лікарські трави, ягоди і плоди лісу, саду, гаїв і дібров. Цей період збору, сушіння та заготівлі лікарської сировини і продуктів бджільництва потрібно використати в короткий термін і в повному об’ємі, щоб бути енергійним, фізично і душевно здоровим. Лікування травами поклали початок ще древні люди. Такі великі цілителі минулого як Гіппократ, Діоскрид, Авіценна, Гален і багато інших цінували цей напрямок медицини. Їх давно немає, але фітотерапія живе, більше того – вона сьогодні переживає бурхливий підйом, наповнюється життям і займає в ньому своє достойне місце.

Візьмемо таку ягоду як брусниця. У брусниці знайдено до 9 відсотків глюкозиду арбутина, який розщеплюється в організмі на цукор і гідрохінон, що володіє бактерицидними властивостями. Застосовується при захворюваннях нирок, сечового міхура, гнилісних поносах, гастроентероколітах, запорах, метеоризмі, при подагрі, остеохондрозі, ревматоїдних і інфекційних артритах. Для приготування відвару потрібно взяти 2 ст. ложки сухого листя, залити 0,5 л кип’яченої води, варити на слабкому вогні 10-12 хв., настояти 1-2 години і пити по половині склянки 2-3 рази в день.

А ось чим корисна вишня. Після яблуні, в нашій країні вишня – друге за поширенням плодове дерево. Плоди вишні містять цукор, пектин, органічні кислоти, дубильні речовини, вітамін С, В. РР, каротин, фолієву кислоту, мінеральні речовини – калій, залізо, магній і багато міді, антикоагулянти (добре діють при тромбофлебітах). Усі ці властивості роблять вишню цінним дієтичним продуктом. Плоди, пагінці і листочки вишні використовують при серцево-судинних захворюваннях, хворобах нирок та кишкових хворобах. Вишня проганяє три види солей з нирок: урати, оксалати та фосфати.

Немає такої рослини, яка б не була лікарською, немає такої хвороби, яку б не можна було вилікувати рослиною – так каже східна мудрість. Гідне місце серед медоносних і лікарських рослин займає іван-чай, який володіє загоювальними і протизапальними властивостями. Його приймають для профілактики злоякісних пухлин, виразці шлунку і 12-персної кишки, циститі. Він підвищує імунітет, діє заспокійливо на нервову систему. Це один з не багатьох чаїв, який можна пити вагітним, дітям, тому що в ньому немає кофеїну і він не має протипоказань.

На відвар беруть 2-3 ст. ложки сухої подрібненої трави на два горнятка води, кип’ятять 15 хвилини, настоюють 1-1,5 год. і п’ють по 1/3,1/2 горнятка перед їдою три рази в день. А ось конюшина лучна, яка з давніх-давен знана як чудовий корм для худоби, менш відома як лікарська. А це унікальне зілля повертає душевну рівновагу, розвіює фатальні думки, стимулює життєдіяльність кожної клітини тіла. Кращого ліку при атеросклерозі судин головного мозку як конюшина в природі не існує. Для цього потрібно засипати літрову банку на половину суцвіттям, залити міцною горілкою, добре обмазати глиною. Поставити у темне місце на 3 тижні. Вживати вранці та перед сном по чайній ложці з медом. Припарки з листя конюшини прикладають до язв, ран, які погано заживають, пухлин і т. д.

– Дуже скоро, з настанням теплого липня,   прийде сезон збирання малини звичайної.

– Ще в давнину малину знали і цінували не тільки як харчову, але і як лікувальну ягоду. Цілюща сила малини добре всім відома. При хворобі склянка соку понижує температуру, додає силу, заспокоює, покращує сон, а регулярне вживання підвищує опір організму до простудних хвороб, грипу та інших. Малину можна вживати без рецепта. З лікувальною метою (дика малина більше цілюща) використовують її соковиті ароматні ягоди, а також цвіт і листя. Малина має протиракові властивості, є сильним антиангінальним засобом, має велику кількість антиоксидантів. Взяти 30 г сухих ягід на склянку кип’яченої води. Пити по одній склянці 2 рази в день (можна випити на ніч в 1 прийом 2 склянки відвару як потогінний засіб). Малина звичайна – добрий медонос і пилконос.

А ще кілька слів хочу сказати і про чорницю. Ягоди чорниці не лише смачні, а й корисні. До складу цих ягід входять необхідні для організму речовини, такі як молочна, лимонна, щавлева, янтарна, яблучна кислоти. Вживання цих ягід допоможе зберегти добру пам’ять та гострий зір, зміцнить серцево-судинну систему, захистить від інфекційних захворювань, допоможе позбутися зайвих кілограмів. Чорниці володіють протизапальними, протигнилосними, сечогінними та жовчогінними властивостями. Одна з найбільш корисних властивостей чорниці – її вплив на травну систему. Вживання ягід нормалізує процес травлення, їх рекомендують їсти при печії та гастритах зі зниженою кислотністю, розріджує кров.

Протипоказань для вживання чорниць дуже мало. Це індивідуальна непереносимість, і з осторогою вживати при хворобах підшлункової залози та жовчовивідних шляхів.

Я надіюся, що ще поділюся з читачами досвідом профілактики та лікування продуктами бджільництва за допомогою медоносних лікарських рослин, спираючись на знання і досвід народної, наукової медицини, українських і зарубіжних цілителів, мій власний, моєї родини, моїх друзів, знайомих лікарів. Поради в цій області медицини про дари природи, їх застосування в широкому об’ємі стануть джерелом здоров’я, повернуть втрачене, скинуть плин апатії і розчарування, дадуть енергію, силу, вплинуть на зцілення організму в цілому. Але раджу при застосуванні лікарських трав і продуктів бджільництва обов’язково проконсультуватися у лікаря.

Розмовляла  Ольга Тарасенко.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наша газета у PDF

Турка з висоти пташиного польоту

Шукати на сайті

Архіви