В єдності - сила народу

Народний часопис турківщини

СОБОРНА. ВІЛЬНА. НЕЗАЛЕЖНА – про таку Україну впродовж століть мріяли мільйони українців

Дата: 29.01.2019 Кометарі: 0

День Соборності, який святкуємо з часу об’єднання  в 1919 році Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, – величава подія  в житті кожного громадянина нашої держави, адже за те, щоб наша країна була вільною, в боротьбі  загинуло мільйони українців. Зрештою, право жити вільно у вільній державі українські воїни відстоюють й досі, гідно даючи відсіч російській агресії.

Як і по всій Україні, 22 січня на Турківщині відбулися урочисті заходи з нагоди цієї знаменної події. Спершу турківчани зібралися на центральній вулиці міста й створили живий ланцюг від пам’ятника Генія української нації Тараса Шевченка до пам’ятника Провідника українських націоналістів Степана Бандери. І хоча людей зібралося не так вже й багато, патріотичного духу від цього не забракло.  У символічному ланцюгу єднання, взявшись за руки, засвідчили, що ми – єдині, представники райдержадміністрації, очолювані головою Олександром Лабецьким, працівники районної ради разом з першим заступником голови Василем Костишаком, працівники міської ради разом з міським головою Геннадієм Когутом.  На  жаль, проігнорували цю важливу подію представники політичних партій та громадських організацій, які зазвичай, одягнувшись у вишиванки, б’ють себе в груди, доводячи свій патріотизм. Як виняток, можна назвати лише представників «Свободи», в особі Мирослави Калинич. Долучилися до відзначення Дня Соборності помічники депутата Верховної Ради України Андрія Лопушанського Ірина Кіра та Наталія Гошівська. Сам Андрій Ярославович у цей час перебував у Страсбурзі, на засіданні ПАРЄ, й передав своє вітання у телефонному режимі.

Згодом святкові заходи продовжились у залі Турківської дитячої музичної школи. На урочистій академії виступив перший заступник голови РДА Микола Яворський, який, з-поміж привітань,  наголосив на важливості об’єднавчих процесів в Україні. Найперше він закликав політиків найвищого ешелону порозумітися, об’єднати свої зусилля заради майбутнього України, заради наших дітей та онуків. «В єдності – сила народу, Боже, нам єдність подай». Цими словами з відомого  духовного гімну має пройнятися кожен політик і не заглядати в бік ворожої нам держави, а невпинно трудитися для процвітання  нашої країни.

Цікавий  історичний екскурс про передумови об’єднання УНР та ЗУНРу та причини поразки зробила помічник народного депутата Андрія Лопушанського Ірина Кіра. До речі, за фахом – історик. Всім присутнім в залі вона вселила надію, що неодмінно прийде той час, коли ми забудемо про чвари і непорозуміння й збудуємо державу, що займе гідне місце в когорті найпередовіших країн континенту. Для цього в нас є всі передумови. Але знову ж таки – бракує лише єдності.

Силами районного Народного дому та Турківської дитячої музичної школи було зорганізовано цікавий концерт, в якому гармонійно поєдналися історія сторічної давності та події, що вирували на київському Майдані 5 років тому. Власне, на концерті звучали патріотичні мелодії, що підносять велич України, у виконанні народного духового оркестру «Сурмачі», та тужливі, такі, як пісня «Мамо, не плач…», у виконанні солістки Іванни Ільків, композиції, у виконанні  народної хорової капели «Карпати», тріо бандуристів, під орудою Оксани Мельник, та дуету вихованців музичної школи, під керівництвом Уляни Боберської, вокального колективу та  троїстих музик РНД, деяких інших молодих та перспективних виконавців.

Чисельна делегація Турківщини, очолювана заступником голови райдержадміністрації Юрієм Лилом, взяла участь в урочистостях до Дня Соборності в столиці нашої держави – Києві. Тішить і те, що цікаві заходи в цей день відбулися практично у всіх навчальних закладах Турківщини.

Василь Васильків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наша газета у PDF

Турка з висоти пташиного польоту

Шукати на сайті

Архіви