В єдності - сила народу

Народний часопис турківщини

СЕРПНЕВА ЗУСТРІЧ ОСВІТЯН: на ній ішлося про початок складного, але, з надією, цікавого навчального року

Дата: 06.09.2019 Кометарі: 0



Минулого четверга освітяни Турківщини – представники 49 закладів загальної середньої освіти, в яких працюють 1047 педагогічних працівників – зібралися у святково прикрашеній актовій залі Турківського НВК на свою традиційну чергову святкову педагогічну раду.

Відкрила урочистий захід начальник відділу освіти Турківської РДА Оксана Манюх (на фото) і зразу ж, після виконання Державного Гімну України та представлення гостей, запросила до привітального слова заступника голови Турківської РДА Юрія Лила.

Оксана Михайлівна розповіла й про продовження будівництва закладу загальної середньої освіти в с. Либохора на 480 учнівських місць. Замовником будівництва є Львівська обласна рада (виділено на 2019 рік 4,85 млн. грн. з державного бюджету та 2,49 млн. грн. – з ДФРР). Ступінь будівельної готовності школи на сьогодні складає 45 відсотків.



– Ми переживаємо нелегкий період, коли в системі освіти йдуть реформаторські процеси. Всі ті добрі зміни, які були започатковані, збережуться, а реформа в освіті буде продовжуватися і поглиблюватися.. Ми уже бачимо перші позитивні результати в освітній галузі зі створенням Нової української школи. Перед педагогами Турківщини стоїть ще багато викликів, серед яких проведення тестування вчителів, створення опорних шкіл, які доведеться усім нам успішно пройти. Але я вірю, що  нашим освітянам це під силу. Тож бажаю усім вам міцного здоров’я, плідної праці і бути серед найкращих.

Після привітання Юрія Дмитровича. хвилиною мовчання було вшановано пам’ять усіх загиблих за Україну.

На раду освітян прибули також голова Турківської районної ради Володимир Лозюк, перший заступник голови Турківської РДА Микола Яворський, помічник народного депутата Верховної Ради України Андрія Лопушанського Ірина Кіра, голова профспілки працівників освіти і науки Турківщини Михайло Кропивницький

– Хочеться сказати вам, шановні педагоги, багато гарних слів, висловити величезну подяку за вашу сумлінну і нелегку працю. Запевняю, що районна рада, як і досі, буде підтримувати освітянську галузь Турківщини, – наголосив виступаючи Володимир Лозюк. – Наразі немає такого випадку, щоб районна рада не долучилася до співфінансування того чи іншого мікропроекту в галузі освіти. За останні два роки зроблено надзвичайно багато. Не хочу вас розчаровувати, але якщо у наступному році запрацює в Україні «Закон про освіту», ми матиме з вами не одну зустріч, які, можливо, й не будуть на користь нас усіх. Освітня реформа вимагатиме дуже багато змін, а ваша заробітна плата, шановні вчителі, на превеликий жаль, залежатиме й від кількості учнів. Нам однозначно потрібно буде повертатися до розмови про створення опорних шкіл, придбання «Школяриків» і до питання проведення капітального ремонту доріг. Тож доведеться усі ці зміни переживати разом. Дуже хочеться, щоби цей поточний рік, як і всі попередні, освітяни закінчили без заборгованості з виплати заробітної плати. Вірю, що ми подолаємо усі труднощі, які стоятимуть перед нами. Бажаю усім миру, злагоди у ваших сім’ях та родинах і миру в нашій державі.

Як Микола Яворський, так й Ірина Кіра та Михайло Кропивницький, яких також було запрошено до слова, сердечно дякували педагогам за їхню працю, бажали  вчительській спільноті  успіхів і плідних результатів, щоби наші випускники й надалі прославляли Турківщину, область, Україну. І, звичайно, міцного здоров’я, великого терпіння і глибокого розуміння того, що без учителя не буде ні доброго лікаря, ні юриста, ні програміста, ні світлого майбутнього України.

Привітання від народного депутата Верховної Ради України Андрія Лопушанського з початком нового навчального року та Днем знань  передала присутнім у залі його помічник Ірина Кіра, наголосивши при цьому, що ми всі зобов’язані скласти світлу шану тим, хто загинув за суверенність України, щиру подяку тим, хто зараз воює на Сході України, бо завдяки їм ми можемо сьогодні розпочинати спокійно новий навчальний рік.

Як на підсилення слів Ірини Іванівни, колишня випускниця Нижньояблунського НВК, талановита дівчина, яка чудово співає і пише задушевні вірші, Христина Германович заспівала дві пісні і натхненно продекламувала власний вірш, присвячений пам’яті загиблих Героїв України.

Після цього начальник відділу освіти Турківської РДА Оксана Манюх, використовуючи слайди, зробила короткий аналіз роботи відділу освіти за минулий навчальний рік. Зокрема вона проінформувала присутніх про виконання плану заходів на 2018-2029 роки із запровадження в області, та районі зокрема, Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа». З метою реалізації Концепції, для учнів молодших класів Турківщини закуплено 640 одномісних парт зі стільцями, на суму 1036800 грн., дидактичних матеріалів, на суму 674716 грн., сформовано 52 комплекти, якими забезпечено класи та групи. Окрім цього, закуплено 54 комплекти комп’ютерного обладнання (в комплект входить ноутбук, проектор, екран для проекцій), на суму 1497690 грн. Відповідно до потреби, школи району отримали підручники «Українська мова», «Математика», «Я досліджую світ», «Мистецтво». «Іноземна мова» для 2 класу, в кількості по 865 штук кожного. Для роботи в умовах Нової української школи проходить навчання 64 вчителів; для завершення навчання вчителів початкових класів в умовах НУШ заплановано курсову перепідготовку на жовтень, в кількості 70 вчителів (на перепідготовку передбачено кошти, в сумі 55495 грн.). Приємною подією в галузі освіти району стало відкриття наприкінці минулого року інклюзивно-ресурсного центру Турківської районної ради. На нього з державного бюджету було виділено 251888 грн., з місцевого – 203617 грн. Центр створено для дітей з особливими освітніми потребами. Працює там 5 фахівців. Корекційними послугами було охоплено 67 дітей з особливими освітніми потребами. А всього в районі є 395 дітей з інвалідністю. Інклюзивною формою навчання в минулому навчальному році було охоплено 6 школярів і 1 дошкільник.

Активно розвивається й позашкільна освіта, в системі якої функціонують 30 гуртків БДЮТу та 20 гуртків ДЮСШ «Юність». І далі залишається актуальним питання комп’ютеризації навчальних закладів району. Уже підключено до мережі Інтернет 38 закладів загальної середньої освіти. Ведеться робота з підключення до мережі Інтернет інших 11 навчальних закладів. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про розподіл субвенції», на Турківський район для придбання послуг з доступу до Інтернету ЗЗСО виділено кошти, в сумі 5784000, 00 грн. Відділ освіти проводить підготовчу роботу для проведення тендерних торгів.

У минулому році відділ освіти Турківської РДА брав участь у програмі обласного конкурсу мікропроектів місцевого розвитку. Переможцями конкурсу визнано 12 проектів. Загальна їх вартість становить 2,8 млн. грн., в тому числі кошти районного бюджету – 862, 00 тис. грн.. На даний час роботи завершено по 10 ЗЗСО (замінено вікна і двері, покрівлі та проведено ремонт системи опалення). Із субвенції з державного бюджету на соціально-економічний розвиток окремих територій на 2019 рік було заплановано кошти на придбання обладнання, апаратури, інтерактивних комплексів та капітальний ремонт приміщень освітніх закладів Турківщини, на суму 1 млн. 446 тис. грн.. На даний час профінансовано робіт та придбано оргтехніки на 538,0 тис. грн. Слід зазначити, що кошти на соціально-економічний розвиток  надходили в район за сприянням народного депутата України Андрія Лопушанського.

Щодо обласного та районного бюджетів. Відділу освіти, згідно обласної програми «Спортивний майданчик на 2017-2021 роки», виділено кошти – в сумі 840 тис. грн. – для влаштування спортивного майданчика зі штучним покриттям на території опорного Нижньояблунського НВК. Роботи розпочато, а в наступному році вони мають бути завершені. Також передбачено влаштування двох спортивних майданчиків з тренажерним обладнанням на території Сянківської ЗОШ І-ІІ ст. та Бітлянського НВК. Цього року було відкрито спортивний майданчик зі штучним покриттям на території Завадівського НВК. Також доповідач зазначила, що до кінця поточного року діє програма з облаштування внутрішніх вбиралень у школах. Для цього з обласного бюджету виділено 3 млн.129 тис. грн. Уже проведено ремонт та облаштування внутрішнього санвузла у Лімнянському НВК ім. Романа Мотичака; розпочато роботи у Верхньовисоцькому НВК, Лімнянському НВК (початкова школа), Верхньогусненському НВК, Либохорській ЗОШ І-ІІ ст., Мельничненській ЗОШ І-ІІ ст. – філії опорного Нижньояблунського НВК, Нижненській ЗОШ І-ІІ ст. та Ластівківському НВК.

Дітей до закладів освіти підвозить 12 автобусів «Школярик», охоплення підвозом складає 96 відсотків. Безкоштовним гарячим харчуванням охоплено 904 дитини , з них: 92 дитини учасників АТО, 32 дитини-сироти, 780 дітей із малозабезпечених сімей. Також виступаюча наголосила, що до нового навчального року у всіх освітніх закладах зроблено поточний ремонт шкільних приміщень.

Прийшов на серпневу нараду вчителів і заступник головного лікаря Турківського районного центру первинної медико-санітарної допомоги Іван Нагайко, який, привітавши педагогів з початком нового навчального року, коротко ознайомив присутніх із станом здоров’я школярів на основі аналізу  уже проведених медичних оглядів школярів і закликав педагогів сприяти у тому, аби учні пройшли обов’язкову вакцинацію, флюорографічне обстеження, адже здоров’я наших дітей – понад усе.

Згодом до виступів були запрошені вчитель початкових класів Розлуцького НВК Людмила Спурза, яка як тренер поділилася досвідом роботи впровадження на практиці Концепції Нової української школи; вчитель фізичного виховання та захисту Вітчизни Лімнянського НВК ім. Романа Мотичака Петро Себій розповів про роль шкільного музею ім. Романа Мотичака в розвитку військово-патріотичного виховання школярів; заступник директора Завадівського НВК Оксана Гав’як коротко розкрила тему неформальної освіти та профорієнтаційної роботи в школі, де працює.

Затим присутнім була запропонована невелика музична частина, де з привітаннями учасників серпневої зустрічі вчителів виступили представники Либохорської ЗОШ І-ІІІ ст., зокрема вокальна група та співучий дует талановитих сестер Ігнатищ. Виступ либохорських педагогів заслужив бурхливих оплесків глядацької зали. Після чого від імені учасників наради були покладені квіти до статуї Матері Божої та стели Небесної Сотні у м. Турка.

Приємним сюрпризом зібрання стало вручення подарункових сертифікатів від народного депутата Верховної Ради України Андрія Лопушанського на придбання навчального інтерактивного комплексу для педагогічного та учнівського колективів. Помічник народного депутата Ірина Кіра вручила їх 9 закладам загальної середньої освіти Турківщини, а саме – Верхненському, Ільницькому, Верхньовисоцькому, Бітлянському, Турківському, Лімнянському, Верхньояблунському, Вовченському НВК, Турківській ЗОШ І-ІІІ ст. №1. Також грамотами від народного депутата України Андрія Лопушанського та почесними грамотами від Турківської районної ради, за підсумками минулого навчального року та за активну життєву позицію, сумлінне виконання педагогічних обов’язків, вагомий внесок у виховання учнівської молоді, було нагороджено цілий ряд педагогів освітянської галузі Турківщини.

Ольга Тарасенко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наша газета у PDF

Турка з висоти пташиного польоту

Шукати на сайті

Архіви