В єдності - сила народу

Народний часопис турківщини

НА ТУРКІВЩИНІ ГАЗИФІКУВАЛИ ЩЕ ОДИН НАСЕЛЕНИЙ ПУНКТ: ним стало село Присліп

Дата: 04.10.2019 Кометарі: 0

Жителі Прислопа запам’ятають, що саме 27 вересня 2019 року, на велике християнське свято Воздвиження Чесного Хреста Господнього, що відзначають в пам’ять про знайдення хреста, на якому розіп’яли Ісуса Христа, в їхньому селі запалав газовий факел. Газифікація села безумовно створить комфорт багатьом його сім’ям та родинам. Користуватися природним газом в Прислопі матимуть можливість 120 домогосподарств, до яких уже підведено газові вводи. Наразі підключено до газової системи тільки 9 осель. Всього у селі налічується 347 будинків.

Перед церемонією запалення газового факелу молебень  відправив місцевий парох УПЦ о. Віталій Височанський і  подякував усім, хто причетний до створення цього блага:

– Від громади села та від себе особисто щиро дякую керівникам сільської та районної влади – Онуфрію Ляховичу та Володимиру Лозюку, особливо депутату Львівської обласної ради Михайлові Дзюдзю та депутату районної ради Василю Костишаку,  спеціалістам газового господарства –  за добру справу, яку вони  зробили для села, підвівши сюди газ.  Дай Боже, щоб і надалі Господь допомагав усім нам у розбудові народного господарства – будівництві нових мостів, доріг, газифікації населених пунктів, спорудженні шкіл, дитячих садочків, лікарень… Всім, хто долучився до газифікації нашого села, нехай Господь дає силу, оберігає від зла і благословляє на многії і благії роки життя.

Після перерізання символічної стрічки, було урочисто запалено газовий факел. У церемонії взяли участь депутат Львівської обласної ради Михайло Дзюдзь, депутат Турківської районної ради, заступник голови Турківської районної ради Василь Костишак, заступник голови Турківської РДА Юрій Лило, помічник  депутата Верховної Ради України Андрія Лопушанського Ірина Кіра, Присліпський сільський голова Онуфрій Ляхович, керівник Самбірського відділення газового господарства Валерій Бучинський, керівник будівельної бригади, яка проводила газ, Ярослав Хом’як та жителі села.

Зі словами привітання до присутніх звернувся заступник голови Турківської РДА Юрій Лило.

– Я щиро вітаю жителів села Присліп з офіційним пуском газу, – сказав Юрій Дмитрович. – Газ – це комфорт і зручність, які дадуть поштовх подальшому розвитку вашого населеного пункту.  Нинішня подія переконливо свідчить, що, незважаючи на те, що в Україні триває війна та є багато інших невирішених питань, держава все-таки знаходить можливість фінансувати недешеві проекти. Провести в село газ – досить дорого.  Це ми би не змогли зробити, якби не посильна і цілеспрямована допомога Михайла Дзюдзя. Тому він сьогодні просто не міг сюди не приїхати, бо левова частка усіх зусиль по газифікації Прислопа лежить саме на ньому. Сьогодні Михайло Семенович й далі допомагає вирішувати питання газифікації в районі, але вже села Вовче.

– Ми три роки йшли до нинішньої події, – наголосив, взявши слово,  депутат Львівської обласної ради Михайло Дзюдзь. – Звичайно, що було нелегко. Але поставлене завдання –  після Турки газифікувати Шум’яч, а паралельно й Присліп – ми будь-якою ціною старалися виконати. Багато залежало й від сільських голів Прислопа – колишнього Михайла Бегея і нинішнього Онуфрія Ляховича, адже вони постійно стукали у двері владних кабінетів. Отже, маємо результат. Хочу вам сказати, що цього року у Львівській області на газифікацію населених пунктів виділено кошти тільки на три райони – Турківський (с.Присліп, а також Вовче),  Перемишляни і Самбір. Тож ми перші сьогодні пустили в дію один із цих запланованих об’єктів. Наступним стане с. Вовче, і, так, дасть Бог, дійдемо й до Лопушанки. Програма продовжує працювати. Коли ж хтось з пенсіонерів чи малозабезпечених не спроможний буде оплатити за користування газом, держава надасть субсидію. Я за те, щоби максимально реалізовувати ще й інші проекти, бо усе це, в першу чергу. для людей.

Громаду с. Присліп від імені депутата Андрія Лопушанського з пуском газу в село привітала його помічник Ірина Кіра і разом з тим нагадала, як багато корисного зробив Андрій Ярославович для Прислопа – зокрема школи, ФАПу.  Народного дому. Ірина Іванівна висловила надію, що Присліп й далі буде розвиватися.

Наприкінці урочистого заходу з нагоди запалення газового факела в с. Присліп газовики дали вичерпні відповіді на запитання, які турбували жителів села стосовно підведення газу, виготовлення проектів..

А читачам нагадаємо, що будівництво газопроводу до с. Присліп розпочали у 2006 році. Загальна вартість будівництва – 1681,7 тис. гривень, з яких 1513,5 тис. гривень – кошти обласного бюджету,  168, 2 тис. гривень – кошти районного бюджету.

Ольга Тарасенко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наша газета у PDF

Турка з висоти пташиного польоту

Шукати на сайті

Архіви