В єдності - сила народу

Народний часопис турківщини

ЗАРЕЄСТРУЙТЕ СВОЇ ПРАВА НА ЗЕМЛЮ!

Дата: 18.11.2019 Кометарі: 0

Останнім часом в різних регіонах України почастішали випадки рейдерського захоплення земельних ділянок.  В результаті, їх практичні власники, що впродовж століть користувалися цими ділянками, не можуть довести свою правоту в суді і все через те, що земельні ділянки неналежно оформлені. А тому є необхідність звернути увагу громадськості на виконання указу Президента України від 22. 07. 2019 р. №542/2019 «Про заходи протидії щодо рейдерства». А прокоментувати цей нормативний акт ми попросили начальника відділу у Турківському районі ГУ  Держгеокадастру у Львівській області Ігоря Вишотравку:

– Звертаю увагу  громадян, власників та користувачів земельних ділянок: право власності (користування), на які виникло до 2004 року та посвідчене відповідними державними актами та договорами оренди, на необхідність внесення до Державного земельного кадастру відомостей про такі земельні ділянки.

Враховуючи непоодинокі випадки рейдерського захоплення землі, а також впровадження ринку земель, з метою належного захисту прав землевласників та землекористувачів, Державний земельний кадастр необхідно наповнити актуальними відомостями про земельні ділянки, право на які посвідчено державними актами на право власності на земельні ділянки та договорами оренди землі.

Частиною цієї процедури є присвоєння кадастрового номера земельній ділянці, оскільки, відповідно до ст.16 Закону України «Про Державний земельний кадастр», кадастровий номер земельної ділянки є її ідентифікатором у Державному земельному кадастрі. За відсутності кадастрового номера власник земельної ділянки не вправі вчиняти будь-які правочини щодо неї (продати, подарувати, здати в оренду, взяти кредит під її заставу, тощо).

Відповідно до п.2 Закону України «Про державний земельний кадастр», земельні ділянки, право власності (користування) на які виникло до 2004 року, вважаються сформованими незалежно від присвоєння їм кадастрового номера.

Кадастровий номер земельній ділянці присвоюється при здійсненні державної реєстрації земельної ділянки за допомогою програмного забезпечення Державного земельного кадастру.

У разі, якщо відомості про зазначені земельні ділянки не внесені до Державного реєстру земель, їх державна реєстрація здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) за заявою їх власників (користувачів земельної ділянки державної чи комунальної власності).

Враховуючи те, що розробниками документації із землеустрою є юридичні особи, що володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та у складі яких працює не менше двох сертифікованих інженерів-землевпорядників, та фізичні особи-підприємці, які володіють необхідним технічним забезпеченням та є сертифікованими інженерами-землевпорядниками, взаємовідносини замовників і розробників документації із землеустрою регулюються законодавством України і договором (стаття 26 Закону України «Про землеустрій»), відділ у Турківському районі  Головного управління Держгеокадастру у Львівській області рекомендує звернутись до розробників документації із землеустрою для замовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

На сьогоднішній день відомості про земельні ділянки, що містяться в Державному земельному кадастрі України, є відкритими та опубліковані в мережі інтернет на веб-сайті Публічна кадастрова карта (https://newmap.land.gov.ua).

Відповідно власники та користувачі земельних ділянок, право на які оформлено після 2004 року, можуть переглянути та перевірити інформацію про земельну ділянку за допомогою сервісів Публічної кадастрової карти. Пошук земельної ділянки здійснюється за кадастровим номером, або за місцезнаходженням земельної ділянки.

Радимо всім землевласникам та землекористувачам, які господарюють на своїй землі на підставі документів, виданих до 2004 року, перевірити статус своєї земельної ділянки  на  Публічній  кадастровій   карті.   У   разі   якщо  ділянка відсутня   на   карті, рекомендуємо   вам   звернутись  до  розробників  документації із землеустрою   для замовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Якщо виникають запитання з цього приводу, можна звернутись за консультаціями та довідками до відділу у Турківському районі ГУ Держгеокадастру у Львівській області. Ми знаходимося в приміщенні будинку Турківської районної ради, вул. Січових Стрільців, 62, 4 поверх.

Звертаю вашу увагу, що державна реєстрація земельної ділянки не дише запобігатиме рейдерському захопленню землі та забезпечить належний захист ваших прав, а й значно спростить процедури переоформлення земельної ділянки у майбутньому,   що   зекономить вам   та   вашим   нащадкам   час   для   повноцінного розпорядження  землею.   Адже при вчиненні будь-яких правочинів щодо земельних ділянок (продаж, дарування, передача в оренду, кредит під зіставу земельної ділянки тощо) буде необхідна попередня держреєстрація з присвоєнням кадастрового номера. Після здійснення держреєстрації, при майбутньому переоформленні, здійсненні правочинів щодо земельної ділянки, достатньо буде лише юридичних документів при зміні власника.

Також хочу звернути увагу головам сільських рад на те, що вони мають взяти дане питання на контроль, виявити земельні ділянки, на які виготовлено правовстановлюючі документи, але вони відсутні в національній кадастровій системі, з тим щоб власники ділянок звернулися у відповідні сертифіковані організації для їх реєстрації.

Світлана БАГАН,

головний спеціаліст з інформаційної діяльності, комунікацій з громадськістю та молодіжної політики апарату РДА.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наша газета у PDF

Турка з висоти пташиного польоту

Шукати на сайті

Архіви