В єдності - сила народу

Народний часопис турківщини

ЧОМУ Ж ТАКА НЕОБ’ЄКТИВНІСТЬ?

Дата: 07.12.2020 Кометарі: 1

Місяць тому відділ освіти Турківської РДА провів конкурс на заміщення вакантної посади директора Присліпського НВК. На нього зголосилися три претенденти, серед них – і я. сьогодні хочу поділитися деякими міркуваннями щодо його проведення.  Включав він три етапи: екзаменаційний білет з трьох питань, ситуаційне завдання та презентація. Даючи відповідь на кожне запитання, я посилався на освітнє законодавство, але члени комісії ставили, як на мене, необ’єктивні оцінки. Так собі – на свій розсуд.   Якщо член комісії ставить бали – це означає, що відповідь   правильна, а коли хтось ставить нуль, тоді, зрозуміло, неправильна. З огляду на те, що була розбіжність в оцінюванні, в мене закрадається думка, що члени комісії некомпетентні в законодавстві, або упереджені в оцінюванні.

У Законі України  «Про повну загальну середню освіту», в  статті 39, вказано, що перевірка знань на знання законодавства проводиться в тестовому форматі –  для того, щоб виключити людський фактор упередженості. Цього, на жаль, зроблено не було.

Щодо другого етапу, я дав правильну відповідь на ситуаційне завдання, з посиланням на пункт статті Кодексу законів про працю, але все рівно чотири члени комісії поставили мені 0 балів.

І третій етап. Моя презентація була проілюстрована майже двадцятьма слайдами. Я відповів майже на 15 заданих додаткових запитань і  в результаті отримав від одного члена комісії 0 балів, хоча інші ставили «відмінно».

Хочу звернути увагу й на те, що весь  конкурсний процес був проведений без відеофіксації.

Коли мене покликали в алфавітному порядку  тягнути білет, думав матиму змогу сісти за будь-яке вільне місце, але голова комісії у наказовій формі  сказала сісти там, де вважала за потрібне. Так вийшло, що навпроти мене сидів один із членів комісії, який, у свій час, мав судову справу з моїм батьком і в ній програв. А конкурсанта, який став переможцем, посадили так, щоб інші   учасники не мали змоги бачити його. Він був у нас за спиною і за одним столом із головою комісії. На конкурс він прийшов з пакетом, в якому були  якісь папери, на відміну від двох інших учасників, яким дозволили взяти лише ручку. Зрозуміло, що ми не могли бачити, що він писав і чим користувався.

Мене не ознайомили із процедурою конкурсу, як і з членами комісії. До слова, два з них мали конфлікт інтересів з переможцем, тому що працюють в одній школі, тобто є колегами по роботі. А з оцінювання видно, що вони поставили переможцю максимальну оцінку з усіх етапів.

Щодо презентації, то переможець конкурсу взагалі її не мав, прочитав з листочка А-4 якийсь текст і отримав максимальні бали.

Дивні критерії оцінювання, і є незрозумілим, чим керувалися члени комісії, виставляючи  мені такі бали. Власне, я хотів би почути їхню думку про це.

Назарій Бегей.

  • Мирослава :

    Напевно конкурс був проведений таким чином, щоб переможцем був той, хто може дати «круглу» суму грошей. Навіщо вивчати законодавство про освіту, готувати презентації і т.д, якщо найбільш презентабельні для керівництва районного відділу освіти є зелені купюри.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наша газета у PDF

Турка з висоти пташиного польоту

Шукати на сайті

Архіви